TENSIONS A LA FEDERACIÓ
Política 22/06/2013

Duran s'obre a debatre si ha de renunciar al seu càrrec a CiU

Es mostra dolgut amb CDC per haver-ne rebut crítiques "molt injustes"

Roger Mateos
2 min

Barcelona.L'alto el foc declaratiu entre convergents i democristians, exigit dijous per Artur Mas, no sembla que hagi posat fi als moviments de fons dins de la federació nacionalista. L'escalada de retrets dels últims dies per l'accent sobiranista de cada partit es va interrompre ahir, però en privat dirigents d'un partit i l'altre no es mossegaven la llengua. En públic, qui sí que va voler parlar-ne va ser un dels més directament involucrats en la polèmica. Josep Antoni Duran i Lleida, a través de la seva carta setmanal a la militància, va oferir-se a debatre si cal que plegui com a secretari general de CiU.

Dimecres fins a tres dirigents d'Unió van suggerir a Duran que deixi el seu càrrec a la federació, en represàlia pel constant degoteig de crítiques que rep des de Convergència. Amb la intenció de tallar en sec la discussió, Mas va respondre l'endemà revalidant la seva "total confiança" en el líder d'Unió, que a parer seu és "qui millor pot fer la tasca" de secretari general de CiU. Però ahir Duran no va voler descartar la hipòtesi de deixar el càrrec. "D'això, i del que calgui, ja en parlarem on ho haguem de fer", va apuntar en la seva carta.

Al vespre, abans de participar en una assemblea de militants de les comarques gironines, va insistir-hi. Es va mostrar disposat a encetar un "debat serè" i escoltar els arguments dels que, des de la direcció del seu partit, li demanen que es planti i abandoni la secretaria general de CiU, que ocupa des del 2001. Duran es va oferir a parlar-ne "les hores que calgui" dins la comissió permanent d'Unió, un selecte òrgan de quinze membres, tots estrets col·laboradors del líder del partit. Si cal també ho debatrà dins del comitè de govern, un òrgan més ampli.

Duran no va amagar el seu disgust amb CDC -a excepció de Mas- perquè se sent atacat de manera "molt i molt injusta". Fent-se ressò de les crítiques "dures" que li va dirigir el consell nacional de CDC dissabte passat, va admetre el disgust pel fet de ser l'ase dels cops malgrat coincidir amb Mas pel que fa la consulta. "A mi se'm critica, tot i que dic el mateix que ell, perquè sóc jo. Continuo pensant i seguiré dient el que penso i he dit", va avisar Duran, que espera que la recent crida del president de la Generalitat "sigui suficient" per mantenir a ratlla la cúpula convergent. A més, va garantir que d'ell no en sortirà "cap crítica pública ni personalitzada o anònima via tuit" a Mas, li agradi "més o menys" el que digui el president.

Malestar convergent

Fonts de la direcció de CDC consultades per l'ARA, però, insistien a denunciar la "falta de lleialtat" cap a Mas que Duran ha demostrat en els últims temps, posant en entredit la viabilitat del procés cap a l'estat propi engegat pel Govern. El malestar a les files convergents és generalitzat, perquè s'interpreta que el líder d'Unió aprofita qualsevol ocasió per escampar dubtes sobre el calendari de la consulta previst i tensionar les relacions amb ERC, aliat parlamentari del Govern.

L'1 de juliol serà el dia que la permanent d'Unió abordarà el tema. I les pròximes setmanes poden ser claus per saber si la crisi a CiU es queda en l'enèsima polèmica interna o deriva en un procés que pot acabar dinamitant-ne la unitat.

stats