ONZE DE SETEMBRE
Misc 24/08/2013

Crida de l'ANC a Mas perquè vagi a la cadena

L'organització convida a la Via Catalana els defensors del dret a decidir, inclòs el PSC, i demana convocar la consulta "l'endemà"

Roger Mateos
3 min

BarcelonaL'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va moure peça ahir per assegurar-se l'adhesió de les màximes autoritats polítiques del país a la Via Catalana cap a la Independència. Els organitzadors de la cadena humana que travessarà Catalunya per la Diada van remetre una carta al president de la Generalitat, Artur Mas; la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; consellers i alts càrrecs del Govern, i diputats de totes les forces partidàries del dret a decidir -inclòs el PSC- perquè facin el pas de sumar-se a la mobilització sobiranista. Un esdeveniment -segons assenyalava la missiva- "que ha de permetre fer visible l'anhel majoritari dels catalans d'esdevenir un nou estat d'Europa".

Una de les incògnites que queden per aclarir és precisament què farà el president de la Generalitat. L'any passat, Mas va aprofitar el seu discurs amb motiu de la Diada per anunciar que, tot i no assistir a la manifestació convocada per l'ANC sota el lema "Catalunya, nou estat d'Europa", sí que hi seria en "cor i esperit" perquè feia seu el clam sobiranista de la marxa. Aquest cop podria esgrimir el mateix argument que va utilitzar llavors per excusar la seva absència física: el "rol més institucional" que li pertoca com a president recomana estalviar-se la fotografia en primera línia. Però l'ANC no es dóna per vençuda. "La societat catalana ha trobat, en l'actual context de crisi, un projecte il·lusionant i en positiu que veu en la constitució d'un estat independent l'oportunitat de fer un país més just i pròsper", al·legava l'organització en la seva carta a Mas.

L'ANC vol que el Govern s'impliqui a fons en aquest repte cívic i logístic de primera magnitud. Alguns consellers, com Ferran Mascarell, Felip Puig i Germà Gordó, ja han insinuat que hi seran. El titular d'Interior, Ramon Espadaler, s'ho perdrà per poder controlar el dispositiu de seguretat. Dimarts que ve, en la seva primera reunió després de vacances, el Govern debatrà internament quin ha de ser el seu paper.

Trams reservats a Barcelona

Els organitzadors de la Via Catalana, previsors, ja han reservat dos dels 778 trams de la cadena per als representants polítics. Mas, els seus consellers i els alts càrrecs del Govern, al costat de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i els regidors que ho desitgin podran unir-se al tram que travessa la plaça Sant Jaume de Barcelona. Els diputats de CiU, ERC, ICV-EUiA, CUP i també del PSC a les diferents cambres de representació han rebut una carta de l'ANC en què els convidaven a sumar-se al tram del Parc de la Ciutadella, a la vora del Palau del Parlament.

Amb aquesta crida general adreçada a la classe política catalana, a menys de tres setmanes per la Diada, l'ANC pot aconseguir un triple efecte. D'una banda, tot i que el protagonisme se l'endurà la gent que hi participi, l'adhesió de personalitats polítiques donarà més ressò a una iniciativa que, ara per ara, necessita 50.000 inscrits més per garantir el seu èxit; els prop de 350.000 apuntats de moment no són suficients i, de fet, hi ha uns 200 trams -principalment a les Terres de l'Ebre- encara sense acabar d'omplir. En segon lloc, l'ANC pretén implicar les més altes instàncies polítiques en un esdeveniment històric per empènyer el procés cap a l'estat propi. Finalment, l'enviament de la carta també als representants del PSC és un gest cap als sectors més temptats de no donar l'esquena a la Via Catalana, com l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, o el president de la federació socialista a Girona, Joaquim Nadal.

Per reforçar aquest missatge de mà estesa, la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va convidar ahir "tothom" a participar en la cadena humana perquè "l'objectiu immediat és pressionar" perquè els catalans puguin votar en un referèndum. Forcadell fins i tot va reconèixer a RAC1 que li faria "molta il·lusió" que s'hi sumés Àngel Ros, que en les últimes setmanes ha flirtejat amb la idea de prendre part en la Via Catalana, per defensar l'exercici del dret a decidir. Forcadell va aprofitar també per donar pressa als dirigents polítics perquè "l'endemà" mateix de la Diada convoquin la consulta.

Mentrestant, aquest cap de setmana es faran una vintena d'assajos. A Girona s'encerclarà el riu Onyar, a la platja de Mataró la cadena humana entrarà uns metres sota l'aigua i a la Pica d'Estats es desplegarà una senyera de 150 metres quadrats. Els preparatius per a la cita de l'Onze de Setembre no s'aturen.

stats