Misc 13/12/2013

L'entrada d'ERC al Govern torna a l'agenda

Els republicans reclamarien àrees que gestionen actualment Homs i Ortega

R.t. / O.m.
2 min

Barcelona.El 25 de març el president d'ERC, Oriol Junqueras, va explicar en una conferència organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona que estaria disposat a fer entrar el seu partit al Govern -com li havia reclamat Artur Mas- "si hi ha una data que no trigui gaire i una pregunta concreta" per a la consulta. Unes condicions que van materialitzar-se ahir. Tanmateix, ni el president de la Generalitat ni CiU han insistit encara en aquest assumpte. Tampoc en la possible llista conjunta a les eleccions europees, que per ara tan sols ha rebut el suport de CDC.

De fet, l'entesa finalment assolida ha servit per superar les setmanes més difícils de la relació entre CiU i ERC, que fins i tot havien fet témer un trencament del pacte d'estabilitat que hauria pogut deixar l'executiu sense pressupostos per al 2014. "Hem superat unes setmanes difícils i veurem com enfilarem les relacions amb CiU", explica un dirigent dels republicans. Tot i això, les converses -si n'hi hagués- encara trigarien a arribar, ja que la següent estació per tancar l'any amb els deures fets és l'aprovació dels comptes la setmana que ve.

Un dirigent de CiU apunta que "ara és més difícil que ERC es pugui desentendre de l'entrada al Govern", ja que considera que "aquest any s'ha esvaït el temor sobre si Mas va de debò". Els republicans, però, es resisteixen a lligar-se de mans i peus i prefereixen seguir-se sentint lliures per "picar algun calbot" si CiU flaqueja, segons reconeixen.

Sigui com sigui, el veritable escull d'unes hipotètiques negociacions seran el repartiment de carteres que implicaria l'entrada d'ERC a l'executiu. Fonts de CiU expliquen que la iniciativa l'ha de prendre Mas, però temen que segurament els republicans no s'implicarien en el Govern per gestionar conselleries menors.

I l'encerten, segons avancen dirigents republicans. "Les nostres àrees trepitgen ulls de poll", reconeixen, i apunten com a peticions segures en una hipotètica negociació les carteres de la Hisenda pròpia, Afers Exteriors i Governació. És a dir, aspectes essencials ara en mans dels màxims representants de CDC i Unió al Govern per sota de Mas: el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i la vicepresidenta, Joana Ortega. "Quan se n'ha parlat en executives ha sigut per fer broma", reconeix un membre de la cúpula d'ERC, en relació amb les possibles conseqüències que tindria una petició d'aquestes característiques a dins de CiU.

Tot i això, dirigents dels dos partits apunten que la negociació es pot posposar fins que la consulta estigui formalment pactada. Això donaria més garanties a ERC i reforçaria el Govern en la fase decisiva del procés.

ERC decideix coalició al febrer

El debat més urgent, per tant, serà sobre les eleccions europees. En aquest aspecte, però, CDC i Unió segueixen sense posar-se d'acord sobre si coaligar-se amb ERC, i els republicans també veuen aquesta opció amb recel. "Té molts riscos", expliquen, tot i que no hi tanquen la porta del tot. ERC decidirà finalment a principis de febrer amb qui es presenten: amb CiU, amb Bildu o sols.

stats