Política 15/06/2013

CiU i Esquerra llimen asprors per la consulta

Tot i així, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha obert la porta a posposar la consulta sobiranista més enllà de 2014

R. Mateos/ R. Tugas
2 min
Francesc Homs i Oriol Junqueras conversen durant un ple del Parlament català.

Barcelona.CiU i ERC van mirar de desactivar ahir la primera crisi sobre la consulta en aquesta legislatura. La temperatura havia pujat fins a límits perillosos en els últims dies i els dos partits van veure's obligats a llimar asprors abans que la situació se'ls descontrolés.

Dimarts el president de la Generalitat, Artur Mas, va obrir la porta a posposar la consulta sobiranista més enllà de 2014, la data que preveu l'acord d'estabilitat firmat per CiU i ERC. Mas va recordar que el document estipula que, si "el context socioeconòmic i polític" ho aconsella, es podria endarrerir uns dos anys, sempre dins la legislatura.

La resposta inicial del president d'ERC, Oriol Junqueras, va advertir que no hi ha "cap" motiu per postergar el referèndum, perquè l'ofec econòmic de Catalunya amenaça de "desfer" el país. Però ahir a primera hora el líder d'Unió, Josep Antonio Duran i Lleida, va assegurar a Catalunya Ràdio que "no cal còrrer" a l'hora de convocar la cita amb les urnes, perquè com més temps passi, més forces s'hi poden sumar, i va contradir Junqueras. "Tot sembla indicar que a hores d'ara ja hi ha moltes raons econòmiques, polítiques i socials per no tenir pressa", va subratllar el dirigent democristià. Mas havia considerat aquest endarreriment, però Duran s'hi va pronunciar directament a favor.

L'afirmació de Duran -que un dia abans havia definit ERC com el seu "adversari" polític, tot i ser el soci parlamentari del govern d'Artur Mas- va encendre les alarmes a la seu republicana i provocà incomoditat en Convergència. El clima enrarit va empènyer les cúpules de les dues formacions a mirar de parlar per reconduir la polèmica i fixar un discurs més unificat per que fa a la interpretació de la lletra de l'acord de legislatura. En concret, el text preveu que es convoqui la consulta "dins del termini" del 2014, "amb l'excepció que el context socioeconòmic i polític requerissin una pròrroga. En tot cas, la data serà pactada com a mínim per les dues parts signatàries".

stats