ELECCIONS EUROPEES
Misc 12/04/2014

CiU crida a buscar aliats a Europa per la consulta del 9-N

Mas vol traslladar la mobilització del carrer a les urnes per enviar un missatge a la UE

Oriol March
3 min

BarcelonaEls primers actes de precampanya de CiU de cara a les eleccions europees han deixat clar que la federació -en un context d’igualtat en les enquestes amb ERC- s’esforçarà a aconseguir una participació per sobre de la mitjana espanyola i europea als comicis del 25-M. Així ho va refermar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, que va fer una crida a traslladar del carrer a les urnes la mobilització existent pel procés sobiranista i, d’aquesta manera, enviar un missatge a Brussel·les. Una ciutat on -va reiterar el líder de CiU- cal anar a fer “aliats i amics” de cara a la consulta del 9 de novembre.

Així ho va fer saber als membres dels consells nacionals de CDC i Unió, reunits ahir a Barcelona per aprovar les llistes -encapçalades un altre cop per Ramon Tremosa- i les bases d’un programa electoral -avançades per l’ARA- que reclama a la Unió Europea (UE) que “respecti” els resultats que surtin del referèndum. “Catalunya ja ha demostrat que sap omplir els carrers del país, i ho tornarà a fer aquest any. Ara hem de saber omplir les urnes”, va reiterar Mas en el seu discurs.

“Com entendrien a Europa els nostres aliats que Catalunya, un país que reclama el seu dret a vot, es quedi a casa en un moment en què pot anar a votar?”, es va preguntar el president, apel·lant així a la participació i a la mobilització de l’electorat de CiU. No es va estalviar una crítica implícita i molt calculada als rivals quan va exhibir “l’experiència” de Tremosa i Francesc Gambús -número 3 d’una candidatura que formen CiU, PNB, Coalició Canària i Compromís per Galícia- i la va contraposar als altres partits, que estrenen cap de llista. “Tremosa i Gambús tenen experiència. Mireu tota la resta, no diré res més. Val la pena deixar això [la interlocució a Europa] en bones mans”, va defensar el cap de files de CiU.

Els estrategs nacionalistes admeten -ahir ho va fer públic Mas- que mobilitzar l’electorat per les europees, considerades encara “llunyanes” per una bossa considerable de votants, no és una tasca senzilla. El missatge que vol donar CiU en campanya és que una alta participació indica “europeisme” dels catalans en un moment en què la Generalitat ja parla públicament d’explorar “marcs legals internacionals” per fer la consulta.

Austeritat, retallades i l’Estat

Les eleccions europees, a pesar de la importància del procés, no es resumiran en el 9-N. La crisi econòmica i les respostes que hi han donat les institucions comunitàries centraran part del debat i serviran als partits d’esquerres per posar damunt del terreny de joc les retallades i les mesures d’austeritat que ha posat en pràctica CiU des que va tornar a la Generalitat el 2010. Mas va advertir que el “problema” no ve de Brussel·les, sinó de Madrid. “Els nostres serveis socials no pateixen pel que ens imposen d’Europa, sinó pel que ens imposen des del govern espanyol”, va assenyalar el president, que va mostrar-se crític amb els “integristes de l’austeritat”.

Mas considera -així ho fa notar en els discursos davant del partit- que s’albiren “clarianes” en el marc econòmic català, i va tornar a posar com a exemple la quantitat de noves inversions que està rebent Catalunya. “Ens ha costat Déu i ajuda capgirar la situació”, va indicar davant dels consellers nacionals de CiU, entre els quals destacava l’absència del líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, per motius d’agenda personals. En vista d’aquest context de recuperació dels indicadors econòmics, Mas va demanar “no espatllar-ho” a les urnes. “No ho posem en risc”, va concloure. El camí al 9-N ja fa baixada.

Cañete porta la seva campanya a la Moncloa

L’eurocandidat del PP Miguel Arias Cañete recupera el temps perdut. Ahir no va dubtar a utilitzar la compareixença posterior al consell de ministres per articular un discurs més propi d’un candidat que d’un ministre. Va menysprear la seva rival electoral del PSOE, Elena Valenciano, en afirmar que no té interès a debatre amb ella, sinó amb Martin Schulz. “Confio molt en la nostra manera de fer campanya”, va afirmar al costat de Santamaría i el ministre Soria. Cañete va lliurar ahir a Rajoy la carta de renúncia al ministeri, però no es materialitzarà fins passat Setmana Santa. Valenciano va considerar ahir “molt lleig” aprofitar una tribuna institucional per fer un “míting electoral”.

stats