ELECCIONS AUTONÒMIQUES
Misc 06/03/2015

El CIS aboca a l’acord PSOE-Podem a Andalusia

La campanya arrenca amb Díaz favorita però lluny de la majoria asboluta, i el PP es desploma

R.m.
3 min

BarcelonaEl tauler polític a Andalusia, que des d’aquesta matinada està en campanya electoral, va camí de patir una violenta sacsejada a les autonòmiques del 22 de març. Pel que vaticina l’última enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), publicada ahir, el Parlament es fragmentarà -el nombre de forces amb representació creixeria de tres a cinc- i la clau per poder formar govern pot acabar en mans d’una formació amb tot just un any de vida: Podem. Si la jugada de la presidenta de la Junta, la socialista Susana Díaz, d’avançar eleccions al 22-M estava pensada per agafar a contrapeu els de Pablo Iglesias, el tret li pot sortir per la culata.

D’acord amb l’enquesta del CIS, elaborada a partir de 3.130 entrevistes fetes entre el 30 de gener i el 17 de febrer, el PSOE de Susana Díaz guanyaria les eleccions amb 44 escons, tres menys que el 2012, quan el cap de llista era José Antonio Griñán, ara imputat pel cas dels ERO fraudulents. El retrocés socialista, però, quedaria compensat per la patacada que el CIS augura al PP.

Els populars, que fa tres anys van guanyar les eleccions amb 50 diputats -una victòria estèril, perquè el PSOE i Esquerra Unida van unir forces per formar govern-, caurien fins als 34 parlamentaris. I l’erosió encara pot ser més dolorosa tenint en compte els danys electorals que pot haver provocat el vídeo difós en els últims dies pel PP extremeny, en què es parodiava els andalusos.

Un candidat del PP desconegut

Una de les raons dels pobres resultats del PP que pronostica el sondeig és el fet que fins a un 43% dels andalusos no coneixen el seu candidat a presidir la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno, que va agafar el relleu de Javier Arenas. Això contrasta amb la popularitat de l’actual presidenta andalusa, que obté una valoració de gairebé 84 punts sobre 100. Ahir Díaz va aprofitar per burxar en les negres perspectives dels populars en els comicis del 22 de març. “Hi ha qui ha fet molt de mal en aquests tres anys. I això es pagarà a les urnes”, va advertir.

Però el cert és que la presidenta andalusa tampoc pot presumir de les conclusions de l’enquesta. El PSOE no tan sols recula fins als 44 diputats sinó que, a més, se situa a 11 escons de la majoria absoluta. I, segons la combinació de resultats prevista, als socialistes només els quedarien dues opcions de pacte: o el PP o Podem. Els que han sigut els seus socis de legislatura, Esquerra Unida, s’enfonsen i passen de 12 a 4-5 diputats. Ni sumant Esquerra Unida i Ciutadans -una de les possibles sorpreses electorals: amb Juan Marín com a candidat, el CIS els atorga cinc escons- els socialistes arribarien a la majoria absoluta. Qui ni tan sols apareix al nou mapa parlamentari és la UPyD de Rosa Díez. Si el PSOE no volgués unir forces amb el PP, doncs, es veuria abocat a pactar amb Podem.

Amb la jove eurodiputada Teresa Rodríguez com a cap de cartell, Podem irrompria amb 21-22 escons i revolucionaria l’equilibri de forces actual. En intenció directa de vot -sense cuina ni ponderació en funció del record de vot dels enquestats-, la nova formació fins i tot passa per davant dels populars. En cas que es confirmin els pronòstics del CIS, Podem s’apoderaria de la clau de la governabilitat a Andalusia i veuria incrementat el seu protagonisme a pocs mesos d’unes generals en què Mariano Rajoy ja mira de reüll l’avenç de Pablo Iglesias.

stats