CONFLICTE TERRITORIAL
Política 17/08/2013

Brussel·les farà d'àrbitre a Gibraltar

Durao Barroso esdevé mediador en l'actual xoc entre Madrid i Londres

Roger Mateos
2 min
Brussel·les farà 
 D'àrbitre a Gibraltar

Barcelona.La Comissió Europea es va erigir ahir en àrbitre davant el xoc entre els governs d'Espanya i el Regne Unit per la sobirania de Gibraltar. Després d'uns dies de creixent pols diplomàtic, el president de la ComissióEuropea, José Manuel Durao Barroso, es va convertir ahir en l'home més sol·licitat pels dos governs, que competeixen per guanyar-se la complicitat del cap visible de l'executiu europeu.

Durao Barroso va rebre inicialment una trucada del primer ministre britànic, David Cameron, que li va demanar l'enviament "urgent" d'observadors europeus a la frontera entre Espanya i Gibraltar. Cameron va traslladar-li la seva "seriosa preocupació" pels controls fronterers imposats per les autoritats espanyoles, "motivats políticament, desproporcionats i contraris" a la llibertat de moviments dins la UE.

La trucada va posar nerviós Mariano Rajoy, que immediatament va filtrar la seva intenció de parlar telefònicament també amb Durao Barroso, per traslladar-li el seu punt de vista al voltant de la crisi al Penyal. El president del govern espanyol volia fer-li entendre que els controls a la frontera -que estan provocant cada dia hores de cua pels vehícles que entren i surten de Gibraltar- no només són "irrenunciables" sinó que a més s'ajusten a la legalitat perquè la colònia britànica no forma part de l'espai Schengen.

L'activitat diplomàtica espanyola havia començat ja al matí, amb l'enviament d'una nota verbal de protesta al Regne Unit, en què exigia aturar les operacions d'ampliació en el cantó oriental del Penyal, per considerar-les "inadmissibles" segons el dret internacional. Espanya dubta que el projecte urbanístic que es vol dur a terme compleixi la normativa comunitària.

ERC condemna

Per una altra banda, el portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, va condemnar ahir el boicot turístic a Espanya que promou l'eurodiputada conservadora britànica Julie Girling -que recomana, per contra, anar de viatge a Catalunya-, però també va recriminar l'actitud de l'Estat amb Gibraltar. "Condemno qualsevol iniciativa de boicot o per fer mal a qualsevol poble del món i, per tant, no em sembla bé el que ha fet l'eurodiputada en aquest sentit", va dir en declaracions a Catalunya Ràdio. Tampoc li sembla bé el que fa el govern espanyol "empaitant la gent de Gibraltar, abusant-ne, fent-los esperar en cues quilomètriques durant hores sota el sol, dient que els tancarà la reixa com si fossin animals".

stats