CORRUPCIÓ
Misc 12/04/2014

Bárcenas deixa tocat el PP a les portes de la campanya europea

El PSOE insta Rajoy a dimitir després de les noves revelacions

Pedro águeda
3 min

MadridTot just 24 hores després de l’elecció del candidat del PP a les eleccions europees, Luis Bárcenas va tornar a irrompre en l’agenda política del seu antic partit oferint una frase per a la llista de prioritats de l’oposició. “El PP portava una caixa B a totes les províncies per a les eleccions”, va declarar dijous davant del jutge Pablo Ruz. I aquesta frase, pronunciada en algun punt indeterminat de les cinc hores de declaració, va provocar que el PSOE tornés ahir a agafar el cas Bárcenas com a bandera, sol·licités la dimissió de Mariano Rajoy, exigís una comissió d’investigació i insistís en la necessitat de descobrir de qui són els diners dels comptes a Suïssa.

La meitat dels diaris de Madrid no portaven la declaració de l’extresorer en portada i l’altra meitat en prescindien en el seu titular principal. A Catalunya, en canvi, ocupava espais destacats a les primeres pàgines. A la roda de premsa posterior al consell de ministres ningú va preguntar per la revelació de Bárcenas i qui ho volia fer no va poder perquè la vicepresidenta no li va donar la paraula.

Però el jutge Pablo Ruz treballa aliè a portades i rodes de premsa. Hi ha línies de la seva investigació sobre el finançament irregular del PP que apunten, precisament, a algunes delegacions provincials que utilitzaven una caixa B a imatge i semblança de la de Génova, segons Bárcenas. Per exemple, el PP de la Rioja. Els 200.000 euros procedents d’una donació, que el PP local presumptament va demanar a la seu central que l’hi blanquegés, constitueix un dels indicis més importants de la investigació. Els pròxims moviments del jutge apunten en aquesta direcció, ja en ambient preelectoral.

El PP de la Rioja nega l’acusació

El PP de la Rioja va ser un dels molts nuclis locals dels populars que van sortir ahir en tromba a negar l’acusació de l’extresorer. El president de la comunitat autònoma, Pedro Sanz, va parlar d’un intent de Bárcenas de “salvar-se atacant els altres”. Sanz assegura que el seu partit a la Rioja ni tan sols té “comptes propis”. “No tenim ni NIF, ni tenim capacitat de compra. Aquí fem política, i el partit en l’àmbit estatal ens posa els mitjans i els instruments”. Als papers de Bárcenas hi figura una “entrada la Rioja” de 200.000 euros. Temps després, la seu central va ingressar aquesta mateixa quantitat a la formació a Logronyo. Segons els seus responsables, “a fons perdut”. Bárcenas va declarar que el partit local va demanar a l’estatal que li blanquegés una donació i després del procés va fer servir els diners per a la compra d’una seu.

El PSOE, per la seva banda, va decidir que fos el seu número tres, Óscar López Águeda, qui convoqués una roda de premsa per reaccionar a la declaració de Bárcenas. El secretari d’organització socialista va dir que la situació de Rajoy és insostenible després que Bárcenas digués que tant José María Aznar com l’actual president del PP coneixien l’existència d’una caixa B procedent dels temps d’Aliança Popular.

Els socialistes estan personats en el cas Gürtel i en la peça separada dels papers de Bárcenas. Encara que no s’han trobat entre les acusacions més actives en alguns períodes de la investigació, la declaració de Bárcenas es va produir a petició, entre d’altres, dels socialistes valencians. López va dir que els socialistes “no es quedaran de braços plegats” i que intentaran “aclarir tota la veritat”, tant al Congrés -amb la petició d’una comissió d’investigació- com als tribunals.

López va insistir que els fets descrits per Bárcenas són d’“extrema gravetat” i que denoten com el PP “al matí va obrir la seu del partit i a la tarda la caixa B”, en referència als primers apunts de Bárcenas, que daten del 1990, un any després que AP es refongués en el PP. L’extresorer va revelar dijous davant de Ruz que va ser el secretari general d’aleshores, Francisco Álvarez Cascos, qui li va ordenar custodiar i gestionar la caixa B del partit. Ahir Álvarez Cascos es va negar a contestar les acusacions de Bárcenas i es va remetre al desmentiment que en va fer en seu judicial quan Ruz el va cridar a declarar l’estiu passat.

stats