CRISI INSTITUCIONAL
Política 24/09/2016

Armengol reconeix que la decisió de l’Advocacia no s’entén “socialment”

La presidenta demana calma i Barceló critica l’òrgan perquè no comunica al Govern el seu full de ruta en els casos de corrupció que afecten Jaume Matas

A. Antich/ Ara Balears
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el vicepresident i conseller de Turisme, Biel Barceló, en una imatge d’arxiu, consultant documents al Parlament de les Illes Balears.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, assegurà ahir que la decisió de l’Advocacia de la Comunitat de no actuar contra Jaume Matas en dues peces separades del Palma Arena, els casos Palauet i Òpera, no s’entén “ni políticament ni socialment”. També va aprofitar per demanar calma a fi de poder analitzar l’informe que ha sol·licitat l’Executiu a l’esmentat òrgan, que sí que es persona en unes altres 22 causes contra l’expresident. “Esperarem les explicacions que se’ns donin”, manifestà la cap de l’Executiu, qui també advertí que “aquestes qüestions s’han d’analitzar amb tranquil·litat”.

Armengol va recordar que el Govern ha demanat a l’Advocacia un informe, després que en la tramitació del cas Palma Arena s’hagi retirat d’una peça en la qual s’investiga Matas per blanqueig al·legant que no està legitimada per acusar per aquest delicte, perquè no és contra l’Administració autonòmica.

A més, l’Advocacia ha demanat al jutge d’instrucció José Castro el sobreseïment d’una altra peça del cas Palma Arena sobre el projecte d’un palau de l’òpera a Palma, perquè no hi veu indicis de delicte.

Segons la presidenta, aquest informe s’ha sol·licitat per demanar “una explicació a l’Advocacia sobre per què s’han pres aquestes decisions, que ni políticament ni socialment s’entenen ni es comparteixen”.

Defensa dels funcionaris

“La comunitat autònoma té uns grans funcionaris que fan molt bé la seva feina i estic convençuda que els lletrats, jurídicament, argumenten molt bé les seves posicions, però hi ha la part funcionarial i tècnica i la part política -perquè som un Govern molt dur contra la corrupció- de persecució absoluta de tot el que hagi pogut ocórrer en aquesta comunitat i sobretot la tornada de tot el que s’hagi pogut robar, i en aquesta línia volem que sigui molt clar el posicionament que pugui tenir l’Executiu”, va afirmar Armengol.

En relació als efectes que pugui tenir aquest episodi sobre el pacte de govern, Armengol va recalcar que “el Govern funciona de manera eficaç i eficient”. “Hi haurà moments de complexitat i els anam analitzant des del diàleg i l’acord, i al final les coses van sortint, que és allò que importa als ciutadans d’aquestes illes”, va assenyalar.

La posició de Barceló

Per part seva, el vicepresident del Govern i conseller de Turisme, Biel Barceló, assegurà ahir que “quan sorgeixen aquestes qüestions, tot s’ha de parlar i és el que estam fent”. Segons Barceló, troben molt greu que l’Advocacia prengués una decisió sense consultar l’equip de govern, “perquè els socis del Govern ho hauríem pogut xerrar, perquè era d’una transcendència molt important despersonar-se de dos casos que afectaven l’expresident Jaume Matas”. D’acord amb el vicepresident, “no s’ha de prendre a la lleugera, una decisió tan important i de tanta transcendència social i política com aquesta”. Barceló remarcà que el Govern no comparteix la decisió de l’Advocacia, es demanaran tots els informes als lletrats de la Comunitat i es prendran les decisions que trobin oportunes.

stats