Misc 29/04/2014

Aposta per la continuïtat al govern espanyol

La número dos de Cañete, Isabel García Tejerina, és la nova ministra d’Agricultura

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

MadridMariano Rajoy ha ajornat una reforma més exhaustiva del govern per després de les eleccions europees, o bé fins que no tingui cap altre remei. El president espanyol va nomenar ahir ministra d’Agricultura la secretària general del departament, Isabel García Tejerina, que substitueix Miguel Arias Cañete, candidat del Partit Popular als comicis del 25 de maig. Rajoy ha optat, doncs, per un retoc de mínims col·locant un perfil absolutament tècnic i desconegut en política al capdavant de l’única cartera que canvia després de dos anys i quatre mesos de legislatura.

El líder popular ha fet proselitisme de la seva condició de previsible i ha enterrat les lectures més polítiques que optaven pel relleu d’algú amb més pes dins del PP, com Javier Arenas, que havia quedat despenjat després del fracàs de les eleccions a la Junta d’Andalusia el 2012.

També s’ajornen les especulacions sobre un possible relleu del ministre d’Economia, Luis de Guindos, aspirant a la presidència de l’Eurogrup. L’escollit es donarà a conèixer al juliol, però no assumirà el càrrec fins a l’octubre. Per tant, si fos De Guindos, Rajoy encara tindria un marge llarg de maniobra. Així doncs, el president espanyol té encara uns mesos de marge en què prefereix donar més valor a la lleialtat d’alguns ministres que no pas a la seva popularitat.

L’estratègia és resistir fins que no hi hagi cap altre remei. Només una desfeta electoral del PP a les europees -que, de moment, les enquestes no pronostiquen- podria obligar el president del govern espanyol a moure peça, de la mateixa manera que ha hagut de fer François Hollande a França després de les municipals, col·locant un primer ministre popular. L’entorn de Rajoy assegura que el president està convençut que els ànims aviat canviaran si qualla entre els ciutadans el discurs de la recuperació econòmica i es consolida la creació d’ocupació.

Un perfil absolutament tècnic

El canvi de Cañete per Tejerina feia setmanes que corria pel ministeri d’Agricultura, si bé alguns es resistien a pensar que Rajoy optaria pel continuisme del seu executiu. Nascuda a Valladolid el 1968, Tejerina és enginyera agrònoma per la Universitat Politècnica de Madrid, llicenciada en dret per la Universitat de Valladolid i màster en comunitats europees per la Universitat Politècnica de Madrid i en economia agrària per la Universitat de Davis (Califòrnia).

La nova ministra d’Agricultura va jurar ahir el càrrec davant del rei aprofitant un espai en l’agenda del monarca, que avui continua la seva gira pel golf Pèrsic amb una visita de quatre dies a Bahrain i al sultanat d’Oman.

Tejerina no havia amagat fins ara les possibilitat d’apuntalar una carrera consolidada també a Brussel·les, on va negociar amb Rajoy les perspectives financeres per al sector agrari. Ja durant un acte celebrat el 14 d’abril a la província d’Àvila, Tejerina va assegurar que era un “afalac” que el seu nom sonés per a Agricultura i que “tots” se sentien “una mica orfes” per la “pèrdua” de Cañete. La nova titular de la cartera va afegir: “[Des que es van conèixer, el 2000], no hi ha hagut setmana que no hàgim compartit preocupacions pel sector agroalimentari espanyol”.

El relleu de Cañete és el primer canvi en el primer govern de Rajoy després de dos anys, quatre mesos i sis dies. Es converteix així en el tercer executiu més llarg de la democràcia. Dos anys i vuit mesos va durar el primer gabinet de José Maria Aznar i dos anys i set mesos el primer de Felipe González.

stats