COMMEMORACIÓ
Misc 06/12/2013

Amnistia gira l'esquena als actes del Tricentenari

L'entitat veta una gala a Barcelona per no coincidir-hi

Maria Ortega
3 min
Amnistia gira l'esquena Als actes del Tricentenari

Barcelona.Amnistia Internacional (AI) i especialment la seva delegació espanyola es van situar ahir a l'ull de l'huracà després que l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) anunciés en un comunicat que l'entitat ha cancel·lat la gala de lliurament del seu guardó més important, l'Ambassador of Conscience, que tenia prevista per al 19 de març al Palau de la Música. Un acte que quedava emmarcat en la commemoració del Tricentenari de l'Onze de Setembre del 1714, tal com recollia el programa oficial.

Ahir, però, el consistori informava de la marxa enrere de l'entitat -que assegura que actes històrics com aquesta commemoració no són el seu "marc natural"- i del "disgust" del comissari del Tricentenari, Toni Soler, que és soci d'AI Catalunya, i que ahir assegurava que no entenia la decisió i que estava "indignat" amb el "veto". Tampoc la comprenia l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que atribuïa la negativa a "raons polítiques estranyes". Trias va apuntar, en declaracions a Efe, que la coincidència amb el Tricentenari no és una qüestió que s'hagi inventat la ciutat, sinó que estava acordada amb l'ONG i que, a última hora, s'havien "posat nerviosos".

De fet, en el comunicat de l'Icub es deixava clar que el lliurament del premi ja estava lligat amb el seu organitzador, l'Art of Amnesty -una fundació d'artistes i celebritats vinculats a Amnistia Internacional-, que s'ha vist obligat a desdir-se per la negativa de la secció espanyola d'AI. Apuntava també que al setembre Toni Soler havia assistit a Dublín a la gala Ambassador of Conscience del 2013 convidat per Art of Amnesty.

Pel que fa a l'acte que s'havia de fer a Barcelona l'any que ve, la idea era que la comissió del Tricentenari cedia el Palau de la Música a l'entitat perquè atorgués el guardó amb què reconeix la feina pels drets humans d'artistes i activistes d'arreu del món i s'aprofitava l'ocasió per remarcar el compromís de Barcelona amb les llibertats civils i els drets humans.

Amnistia nega el veto

A la tarda, quan les xarxes socials ja bullien per la decisió de cancel·lar la gala -hi va haver qui va arribar a escriure a l'entitat per demanar explicacions o, directament, sol·licitar la baixa-, Amnistia Internacional va emetre el seu propi comunicat. El primer punt remarcava que en cap moment s'havia adquirit un "compromís en ferm" de portar la gala a Barcelona, sinó que la capital catalana era una de les opcions que s'estava estudiant i que des de principis d'octubre ja s'havia comunicat a l'Ajuntament la negativa.

Una decisió que, apunten, es va prendre tant des de l'òrbita espanyola com des de la internacional de l'entitat. Els motius? Diversos: des del fet que l'esdeveniment no respon ara a les prioritats de treball de l'organització, fins que el 2004 l'acte ja es va fer en una ciutat de l'estat espanyol. I també, òbviament, el fet que "les celebracions de caràcter històric, com el Tricentenari, no són el marc natural que correspon al treball d'Amnistia Internacional, una organització que defensa els drets humans, que salvaguarda per damunt de tot la seva imparcialitat i no vol en cap cas ser malinterpretada en el seu treball".

A més, argumenten que es va considerar més "oportú" no comprometre's amb la celebració d'un "esdeveniment molt costós", tot i que des de Barcelona insisteixen que la cessió de l'espai es feia de manera gratuïta. "Intentem evitar fets de caràcter històric en els quals no tenim cap posicionament", explicava ahir a aquest diari el director d'AI a Espanya, Esteban Beltrán, que també s'agafava al cost de l'esdeveniment com a argument i negava un veto espanyol.

El comissionat del Tricentenari, en canvi, repetia ahir que la secció espanyola d'AI li va traslladar que "no volen actes així per les connotacions polítiques"; de fet, tenien "terror" que la seva gala quedés "connotada" per la celebarció catalana.

stats