L'EDITORIAL
Misc 14/08/2013

El substitut de Bárcenas desmunta la defensa del PP

2 min

Ahir tothom estava pendent de la declaració dels ex secretaris generals del PP Francisco Álvarez-Cascos i Javier Arenas i no es va parar atenció a un personatge en aparença secundari, Cristóbal Páez, que va ser el que va substituir Luis Bárcenas a la gerència del partit quan aquest va dimitir el 2009 per la seva imputació en el cas Gürtel. Cascos i Arenas es van cenyir al guió acordat i van negar qualsevol validesa als papers de Bárcenas, tot i que van admetre que no hi havia un control efectiu sobre les donacions de particulars al partit. Però ves per on, abans de la seva declaració, Páez va admetre davant del jutge que va cobrar gratificacions per valor de 12.000 euros el 2007 i 2008, que consten en els documents de l'extresorer del PP, i que als anys 90 havia treballat per al partit com a assessor i sempre li havien pagat en negre.

Des de l'inici de l'escàndol, el PP ha volgut restar credibilitat als papers de Bárcenas, una estratègia que va tenir el seu punt àlgid en aquella frase pronunciada per Mariano Rajoy davant d'Angela Merkel: "Tot és fals excepte alguna cosa". Amb aquest "alguna cosa" Rajoy es referia als pagaments que constaven als documents i que alguns membres del PP (entre ells el president del Senat, Pío García Escudero) van confirmar que havien cobrat. Amb la seva confessió, Cristóbal Páez va tornar a tirar per terra tota la línia de defensa del PP en aquest cas. Que el substitut de Bárcenas fos també algú habituat al repartiment de sobres amb diners demostra que no estem davant un cas de responsabilitat individual sinó de tota una maquinària dissenyada per delinquir i per vulnerar la llei de finançament dels partits polítics.

Tots els partits implicats en casos de finançament irregular han desviat totes les responsabilitats penals cap als gerents o tresorers, però hi ha unes responsabilitats polítiques que mai no s'assumeixen. En aquest cas, però, resulta improbable que els dirigents que rebien gratificacions en B no sabessin d'on provenien aquests diners. I la revelació que acaba de tancar el cercle són els desmesurats sous que pagava el PP, un partit on els diners fluïen de manera desorbitada i sospitosa.

stats