Misc 02/08/2013

Una proposta per als premis Ciutat de Palma

i
Sebastià Alzamora
2 min

Valgui aquest article com a homenatge als desvetllaments de les autoritats illenques en favor de la cultura i l'educació del ciutadans. L'última notícia que ens omple de goig és aquesta decisió que ha pres l'Ajuntament de Palma de convocar els també dits premis Ciutat de Palma, en les seves modalitats de poesia i novel·la, com a guardons unitaris en català i en castellà. És a dir, ja no hi haurà l'absurda divisió entre premis en català i en castellà, sinó que hi haurà una única convocatòria, més absurda encara, de premis en català i/o en castellà. És bonic, perquè ja no competiran els autors en el propi nom, sinó que a més ho faran a favor o en contra d'un idioma. D'això se'n diu afavorir la cohesió social.

No tenim cap dubte que les ments preclares del batlle Mateu Isern i del regidor de Cultura Francisco Gilet, testes intensament engominades, trobaran els jurats adequadament adoctrinats perquè, de manera invariable, surtin guanyadores obres escrites en la llengua de Sergio Ramos (" Si quieren participar, que participen, pero que se vea que esto de la literatura en catalán es una birria "). Per descomptat, les obres escrites en lapao (o en mallorquí, menorquí, eivissenc o formenterenc) podran optar a ser dignes finalistes, però no gaire més. Sols faltaria que, a un premi literari convocat pel Ku Klux Klan, guanyés una novel·la o un llibre de poemes escrits per un negre. Seria molt gros.

Com dic, estic convençut que la línia redefinida per l'actual consistori palmesà en relació als premis literaris és enormement adequada. Només gosaria afegir-hi uns quants matisos, que integren una Proposta de Reformulació dels Premis Ciutat de Palma que ahir mateix vam elaborar febrilment un amic meu i jo, amb la millor vocació de servei públic a Palma, a la cultura, als premis, a Mallorca, al trilingüisme, i a l'ordre i la convivència entre llengües i cultures a les Balears.

Proposem que, d'entrada, els premis deixin de dir-se Ciutat de Palma, i que passin a ser anomenats premis Empalma de Mallorca. Seria una bonica manera de reavivar les relacions amb la família reial espanyola i concretament amb Iñaki Urdangarin, ara que la cosa s'ha espatllat una mica després que el mateix Ajuntament retirés la placa dels Ducs de Palma (de Mallorca), cosa que ha fet que la parella formada per Joan Carles i Corinna deixin de passar les vacances a l'illa. En aquesta mateixa línia, es podria aprimar una mica més l'administració pública i externalitzar l'organització dels premis, de la qual es podria encarregar l'Instituto Nóos. Per arrodonir-ho, els premis literaris podrien anar acompanyats d'un concurs de sevillanes. I treure els guardons de les festivitats de sant Sebastià, que sempre ha estat un sant sospitosament gai, per inserir-les dins la Feria de Abril, indubtablement molt més integradora.

Per aquest projecte, el meu amic i jo només els cobraríem 11.999 €, a fi que no calgués anar a concurs. Ara bé, si ens ho poden pagar en bitllets petits i dins un sobre, doncs molt millor.

stats