Misc 04/08/2013

Entre parèntesis

i
Quim Morales
2 min

Ja em perdonareu, però m'agafaré al tòpic perquè, un cop més, inclou una veritat inqüestionable. Som al mes d'agost, aquell període tantíssimes vegades definit com un parèntesi estiuenc. Durant uns dies per a alguns, setmanes per als més afortunats, ens refugiarem de qualsevol mal en aquests acollidors signes gràfics que plantem al calendari. Temporalment ens instal·lem en una dimensió coneguda de buffering mental, que mantenim sense problemes fins que tornem a la rutina de la feina o a la preocupació per no tenir-ne.

I per què ens hem d'enganyar? Que bé que s'hi està entre parèntesis, no trobeu? Poques coses són tan saludables com deixar de banda -i com més dies millor- els neguits quotidians, els números que no quadren i els cliffhangers de La Riera . Ben mirat, tampoc resoldríem gaire cosa ara mateix. A veure qui és el bonic que es concentra en plena pandèmia de barbacoes, mojitos i biquinis brasilers. Però al contrari del que pugui semblar, allò que posem entre parèntesis no són trivialitats ni acotacions personals prescindibles. En la majoria d'ocasions, el que emmarquem entre parèntesis és fonamental.

Com a bons animals racionals que intentem ser, volem objectivitat, que tot resulti tangible i demostrable. La resta, per si de cas, la posem entre parèntesis. Dos arcs que ens serveixen per blindar els sentiments, desitjos, intuïcions, secrets i rampells que preferim no exposar, no fos cas que ens fessin massa vulnerables. No obstant això, cal recordar que a nivell matemàtic o gramatical el que hi ha entre parèntesis és sempre prioritari o indispensable per donar sentit a la comunicació.

Ara només falta reivindicar l'ús i el gaudi dels parèntesis perquè omplin de matisos els nostres estius i els onze mesos següents. Al capdavall, potser trobarem més veritat en un "T'estimo" entre parèntesis que en un d'esbombat als quatre vents amb mil signes d'exclamació. (Estimats, que tingueu uns bons parèntesis.)

stats