L'EDITORIAL
Opinió 22/06/2013

Els 'indignats', ara al Brasil

2 min

El miracle brasiler ha generat riquesa durant una dècada, però potser no tanta, o almenys no tan ben repartida, com es creia: des d'aquesta setmana sabem que la ràpida transformació econòmica també ha fet sorgir una generació de joves desencisats. El Brasil, un dels països que s'acostuma a posar com a exemple de creixement, ha topat amb una inesperada i massiva contestació ciutadana, un moviment d' indignats organitzat al voltant de l'oposició a la pujada de preus dels transports públics però que, un cop aconseguit aquest objectiu, ningú sap com evolucionarà.

La regeneració política i econòmica liderada per Lula da Silva al capdavant del Partit dels Treballadors (PT), que fins ara havia tingut continuïtat amb Dilma Rousseff, sembla, doncs, que no és tan sòlida econòmicament -la inflació s'ha tornat a enfilar al 6,5%-, però sobretot que ha començat a perdre suport social, com s'ha vist aquests dies al carrer. Un milió de brasilers van omplir avingudes i places de les principals ciutats dijous a la nit -la matinada catalana-, en una mobilització sense precedents en aquest país. La protesta, a l'estil dels indignats d'altres països, ha agafat el to habitual contra la política convencional. Tot i que el PT va intentar sumar-s'hi, els seus membres van ser foragitats del carrer.

Els joves brasilers, principals protagonistes de l'esclat contestatari, es desmarquen de l' statu quo amb un discurs que censura la corrupció i la fa extensiva en bloc a tota la classe política, i amb el qüestionament de la despesa per a l'organització del Mundial de futbol. Demanen més despesa en educació i sanitat. De fet, l'intent del mític Pelé de treure l'esdeveniment futbolístic del focus de la protesta l'ha obligat a rectificar ràpidament per posar-se al costat dels manifestants, que han aconseguit les simpaties de la classe mitjana. Serà difícil que la dreta política s'apropiï d'un moviment clarament apolític i esquerranós, però això no treu que el govern del PT tingui un seriós problema de connexió amb la ciutadania. La popularitat de la mateixa Rousseff havia caigut vuit punts en pocs mesos abans de les manifestacions. Alguna cosa està canviant al Brasil. El futbol ja no ho arregla tot.

stats