L'EDITORIAL
Opinió 23/08/2013

El desemparament del poble egipci

2 min

Ahir feia tot just 50 dies que l'exèrcit va fer seva la indignació de gran part de la societat egípcia i va enderrocar el govern de Mohammed Mursi, elegit a les urnes. Cinquanta dies i el rais Hosni Mubàrak ja no és a la presó. La figura que va unir un poble prou divers en l'objectiu d'enderrocar-lo i fer entrar aire fresc en un país institucionalment viciat va ser recuperada ahir de les reixes de Tora pel seu estament militar, tot i l'operació de maquillatge judicial.

Apartat del poder justament per l'exèrcit el febrer del 2011, per mirar de contenir l'empenta de la revolució, Mubàrak va ser condemnat a cadena perpètua el juny del 2012 per la tràgica repressió de manifestants, però el cas va ser reobert al gener. Un discutible i farragós procés -el dictador té quatre judicis més pendents, per corrupció, i ha estat absolt del primer- va fer esgotar a l'abril la presó preventiva. La pugna política entre, d'una banda, el llavors govern dels Germans Musulmans i, de l'altra, l'estament judicial -no reformat per Mohammed Mursi- i l'exèrcit ha deixat bloquejada la qüestió fins a aquesta setmana. Executat el cop militar, ja no hi havia pugna política de cap mena.

Amb tot plegat, el poble egipci ha quedat en el desemparament més absolut. Encès finalment després de no haver tastat mai la democràcia, esgotat per les tres dècades de Mubàrak, l'esperança es va anar aigualint per l'any i mig de control de la junta militar fins a les eleccions. No va contribuir a millorar les coses l'ajustada victòria de Mursi als comicis del juny del 2012, celebrada tot just per la meitat de la població, i menys encara hi va contribuir la gestió de govern que es va anar observant.

L'altra meitat de la població va voler celebrar el suport militar a les protestes contra Mursi, però el cop d'estat que les va culminar ho va capgirar tot. La sortida de la presó de Mubàrak és ara, al marge d'una humiliació de la revolució, el símbol del "retorn a l'antic règim", com l'ha qualificat a l'ARA Robert Fisk, el corresponsal més veterà a la zona: el govern militar interí ha accelerat la reforma de la Constitució, en suspens des del cop d'estat. De qui es pot refiar ara la societat egípcia?

stats