IAQUÍ
Misc 22/08/2013

Els boscos encara esperen un pla forestal

Jaume Perelló
1 min

LA NIT DE dimarts es tornaren a encendre totes les alarmes. Tancàvem el diari quan arribaren les primeres notícies del foc a Cala Torta. A mesura que vèiem les imatges, era inevitable pensar que només quinze dies després de l'extinció del tràgic foc d'Andratx, es repetien tots els ingredients.

Per sort, ahir dematí la situació era molt més favorable. No hi havia tant de vent com a les primeres hores des de la serra de Tramuntana, i, sobretot, un altre element marcava la diferència: la tipologia de la vegetació. L'absència de massa forestal va fer, entre altres motius, que el control de l'incendi es produís l'endemà de la seva declaració.

Vet aquí la pregunta: on és la massa forestal que hauria complicat l'incendi d'Artà? En part, només en part, ja havia cremat feia un poc més d'una dècada. Ja ho va dir George Bush. Si desapareixen els boscos, s'esvaeix el perill d'incendi. Una lògica aplastant. Si només hi ha càrritx, el foc no fa tant de mal. Ja el va fer. La desertització ja guaita.

El mateix mal que fa la manca de gestió forestal que tenen els nostres boscos. Un mal que ve d'enrere, és cert, però que no millorarà si es retalla, com s'ha fet, en les brigades de l'Ibanat. Menys gent, menys reforços a l'estiu , i manca de planificació forestal. Les Illes Balears no han aconseguit tenir el seu pla forestal. És mèrit de tots aquells que han governat. El darrer, José Ramón Bauzá, va prometre tot just arribar que el faria en un any. Els boscos encara esperen. Té altres prioritats.

stats