Misc 14/08/2013

Turisme d'alta borratxera

i
Sebastià Alzamora
2 min

La direcció general de Salut Pública i Consum del Govern Balear ha decidit prohibir la venda i el consum de l'anomenat gas del riure , que últimament estava en auge en les zones més turístiques de Mallorca. El gas del riure és òxid de nitrogen, o òxid nitrós, i la seva venda, en forma de globus que en permetien la inhalació, s'havia estès de forma alarmant entre els locals illencs d'oci nocturn (m'encanta l'eufemisme "oci nocturn"). Actua com una droga anestèsica, que produeix en qui l'inhala l'efecte d'una eufòria instantània, com si s'hagués pres cinc o sis mojitos d'un glop. Es veu que als consumidors els agafa un riure fluix que estimula la seva activitat com a consumidors a la barra del bar, i que per aquest motiu els empresaris del sector s'havien dedicat a acumular ampolles d'òxid nitrós, amb la finalitat de procurar la felicitat de la seva selecta clientela, i, ja de passada, la de la seva caixa registradora.

No passa any que la indústria turística mallorquina no sigui notícia per la posada en circulació d'alguna droga vagament legal i manifestament tòxica: l'any passat van ser els oxy shots , que consistien en una mena de pipes que permetien inhalar alcohol gasificat mitjançant una barreja amb oxigen que multiplicava els efectes de la borratxera. Ara és aquest gas del riure , que pel que es veu pot deixar els pulmons, el sistema nerviós o la medul·la espinal reduïts a xitxines en un temps rècord. També han arribat, fins a les càlides i calmades latituds mallorquines, el tampodka i l' eyeballing : la primera d'aquestes pràctiques consisteix en la introducció, dins la vagina o l'anus, de tampons impregnats en vodka o qualsevol altra substància alcohòlica d'alta graduació. La segona, en la deposició de l'alcohol directament damunt la còrnia, cosa que provoca conjuntivitis i lesions oculars de tota casta. Els usuaris afirmen que aquestes pràctiques els estalvien problemes en els controls d'alcoholèmia (en fer passar l'alcohol per les parts íntimes o pels ulls esquiven el tradicional alè etílic) i que, a més, els procura una borratxera més ràpida i directa.

Gas del riure , oxy shots , tampodka o eyeballin g són manifestacions diverses del fenomen del binge drink , que no és altra cosa que agafar la major castanya imaginable en el menor temps possible, fins i tot posant en risc la pròpia vida. Tot plegat va directament relacionat amb una altra pràctica, la del balconing , que consisteix en aquests joves que s'acaben matant des dels balcons de la seva habitació d'hotel, completament borratxos i devastats, que cada any es cobra un nombre indeterminat de vides i que, no obstant això, continua essent un tabú dins la indústria turística illenca, com explicava fa poc l'ARA Balears.

Està molt bé que la direcció general de Salut Pública miri de posar ordre en aquesta calamitat, però em temo que fan tard i fan poc. No es tracta de fer falsos sermons, però vist que el nostre turisme ha arribat a aquests nivells de degradació, és hora de fer-s'ho mirar. I a fons.

stats