Opinió 14/07/2014

Talents castrats

3 min

Una societat que castra els seus talents està condemnada a la mediocritat. A l'antiguitat el talent fou un moneda originària del Pròxim Orient –en un principi tálanton volia dir, en grec, "plat de la balança". El seu significat actual prové d'una paràbola relatada a l'Evangeli de sant Mateu (25, 14-30). Abans d'emprendre un llarg viatge, un home va reunir els seus tres servents. A un li va donar cinc talents, a l'altre, dos, i al tercer, un. Al cap d'un temps, en tornar, aquell home va voler passar comptes amb els seus súbdits. Tots havien aconseguit doblar la quantitat de talents, menys el tercer, el qual, empès per la por i la peresa, havia enterrat la moneda. Molest per la seva falta d'iniciativa, l'amo el maleí enviant-lo a la tenebra. Fou així com el talent associat a "doblers que fructifiquen" passà a significar "habilitat innata de fer certes coses".

Tots arribam al món amb un talent especial, que manifestam ja des de ben petits. El problema, però, és que sovint l'escola no es preocupa d'explotar-lo. N'és un exemple el nord-americà Thomas Edison (1847-1931), un dels inventors més prolífics de la història –patentà més de mil invents, entre ells la bombeta. De jove patí la rigidesa d'un col·legi que l'expulsà per manca d'interès. Aleshores fou la seva mare qui s'encarregà d'estimular en aquell infant una curiositat sense límits pels experiments, la qual esdevindria la font de la seva genialitat. Tanmateix, darrere tants d'èxits hi hagué una descomunal capacitat de feina, motivada principalment pel fet de dedicar-se a una cosa que l'apassionava. Així ho reflecteix la frase atribuïda a Edison: "El geni és 10 per cent inspiració i 90 per cent transpiració". La seva actualització arribaria amb Picasso: "Quan arribi la inspiració que em trobi treballant".

Els antics tenien un concepte ben diferent de la creativitat vinculada al talent. Els grecs parlaven de l'"alè diví", que, en els sacerdots, es manifestava a través de l'entusiasme ("posseït per la divinitat"). Perquè això es produís primer calia assolir un nivell d'alienació mental conegut com a èxtasi ("aixecat fora del cos") que solia ser provocat per la ingesta d'herbes o la inhalació de gasos. En el cas dels poetes, l'entusiasme arribava per mitjà de les Muses, les nou filles de Mnemòsine ("memòria") que inspiraven les diferents branques del saber. La resta de mortals, en canvi, es deixaven dur pels daimones, una mena d'esperits divins que amb el cristianisme adoptaren un sentit malèfic.

En la religió romana el daimon grec fou associat amb el genius (de gigno, "procrear"). Tot allò que feia un individu, i que el diferenciava de la resta, era atribuït a aquesta espècie d'àngel de la guarda. El geni, doncs, servia al creador d'antídot per a qualsevol excés de narcisisme –també, però, responia dels seus fracassos. Amb el Renaixement tot va canviar. Els déus foren desbancats i l'ésser humà es col·locà al centre de l'univers. Ja no hi hagué espai per a criatures incorpòries que seguien dictats divins. Es començà a creure que la creativitat sortia del mateix home, el qual, en lloc de tenir un geni, passava a ser considerat directament un geni.

Imbuïts pel caràcter sobrenatural que l'envoltava a l'antiguitat, avui continuam pensant que el talent és un do propi d'una reduïda elit de genis i ens oblidam que en realitat cadascú de nosaltres és un geni en potència. Hem arribat a aquesta trista conclusió per culpa d'un coercitiu i obsolet sistema educatiu. Així ho denuncia l'educador britànic Ken Robinson al llibre El elemento (Debolsillo, 2011). Considerat pels més escèptics com un telepredicador de la pedagogia alternativa, Sir Ken constata que, als primers anys de vida, tota criatura és una olla desbordant d'imaginació que va desplegant perquè no té por d'equivocar-se. Amb tot, aquest brillant potencial, que connecta de ple cada individu amb el món i que Sir Ken anomena l'"element", es veu castrat irònicament per un sistema que penalitza el risc creatiu. I això es contradiu amb la consigna d'innovar que contínuament es llança des de les altes institucions.

Avui l'escola es dedica a clonar estudiants sota la premissa que tots estam tallats pel mateix patró. S'estigmatitza l'error i, en canvi, s'incentiva la passivitat i el conformisme. Per desgràcia hi ha massa gent que mai no ha descobert els seus vertaders talents naturals i, per tant, no és conscient del que en realitat és capaç de fer. Molts pares donen per fet que els seus fills han de seguir els camins convencionals per obrir-se pas a la vida. Tanmateix, en un món tan exigent com l'actual i que canvia a una velocitat vertiginosa, l'única forma d'afrontar amb èxit les incerteses del futur és potenciant les forces creatives de cadascú. Ara més que mai, doncs, com en la paràbola evangèlica, hem de saber fer fructificar els nostres talents. No necessitam l'alè de cap divinitat. Basta creure en els petits déus que som.

stats