FINANCES PÚBLIQUES
Misc 10/08/2013

Rajoy refreda el nou finançament

Avisa que tots hauran de cedir perquè ara hi ha poc a "repartir" i ajorna el debat fins a l'any que ve

Quim Torres
3 min

PalmaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va llançar ahir una galleda d'aigua freda sobre les pretensions de millora del finançament expressades per comunitats com Catalunya, les Balears i el País Valencià. A més d'advertir als governs autonòmics que les seves reclamacions difícilment es podran veure satisfetes, i menys en un moment de crisi econòmica com l'actual, Rajoy va ajornar el debat sobre la revisió del model de finançament -que havia de produir-se el 2013- com a mínim fins a mitjans de l'any vinent, i tot apunta que el nou sistema no entrarà en funcionament fins al 2015.

L'únic detall que va deixar molt clar és que les negociacions per intentar pactar aquest nou model no s'obriran abans de l'abril del 2014. El 31 de març és la data límit que s'ha imposat per tancar la "reforma fiscal integral" de l'Estat que li reclama la Unió Europea, i fins que no tingui això enllestit no obrirà el meló del finançament autonòmic. Però a més de donar allargues a la negociació amb les comunitats, Rajoy va punxar bona part de les esperances catalanes de treure'n més ingressos. "En moments d'escassetat com els actuals, és difícil repartir", va advertir Rajoy després de reunir-se amb el rei a Palma, en la tradicional trobada d'estiu entre el monarca i el cap de l'executiu central.

Rebaixa les expectatives de Mas

Justament la millora del finançament autonòmic és una de les quatre vies apuntades aquesta setmana per Artur Mas per augmentar els ingressos de la Generalitat, al costat d'apujar el llistó del dèficit -un 1% per al 2014-, cobrar els deutes que té endarrerits l'Estat amb Catalunya i rebre una compensació pel bloqueig estatal de l'impost a la banca. Rajoy va venir a dir, indirectament, a Mas que amb els diners addicionals que espera de la revisió del finançament no hi compti.

Per acabar de rebaixar les expectatives, Rajoy va demanar als governs autonòmics que, quan toqui, s'asseguin a negociar "amb la millor voluntat possible" perquè "tothom haurà de cedir" en moltes de les seves reivindicacions si es vol pactar un nou model de finançament amb "la unanimitat de tots". L'actual sistema, aprovat pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero el 2009, havia de ser revisat enguany, però ara mateix no és la prioritat de Rajoy, que va treure ferro a les crítiques al model de finançament per part fins i tot d'alguns barons del PP, com el mateix president balear, José Ramón Bauzá, que aquesta setmana s'ha queixat que el sistema vigent és "pervers" i "perjudica greument" els ciutadans de la seva comunitat.

Rajoy va constatar que "ningú està d'acord amb el seu finançament" i que això ha passat sempre perquè "tothom defensa els seus interessos". Va llançar encara un altre missatge adreçat a les veus queixoses pel finançament a les Balears i, per extensió, a totes les comunitats riques: "Espero que les Balears, juntament amb altres zones, acabin estirant el conjunt d'Espanya" cap a la recuperació econòmica. La crisi va ser un dels temes de conversa en la trobada entre Rajoy i el rei, que en canvi no van dir-se ni una paraula sobre el cas Bárcenas.

Astúries es rebel·la pel dèficit

Mentrestant, l'esquerda entre govern central i autonomies pel debat sobre les finances públiques segueix eixamplant-se. Ahir, seguint els passos del govern d'Artur Mas, Astúries va anunciar la seva intenció de portar als tribunals el repartiment -imposat per l'Estat- de l'esforç per reduir el dèficit.

Però, en paral·lel, una altra dada coneguda ahir palesava el grau de dependència financera dels governs autonòmics respecte a l'Estat. El ministeri d'Hisenda ha abonat nous pagaments pendents a proveïdors de les comunitats i ens locals que ho han demanat. Catalunya ja se n'ha endut 2.757 milions per pagar factures endarrerides. Les estretors financeres no afluixen.

stats