L'EDITORIAL
Opinió 02/08/2013

Rajoy no convenç i allarga l'agonia del cas Bárcenas

2 min

Mariano Rajoy va haver de passar ahir pel tràngol d'admetre que s'havia equivocat per haver confiat en la innocència de Luis Bárcenas, però no va anar més enllà. De fet, la bancada del PP va ovacionar constantment el seu líder per fer-li més digerible un pas que s'ha resistit a fer durant mesos i que ha provocat una greu crisi política i institucional. Els diputats del PP van viure la sessió d'ahir com una catarsi en què Rajoy va ser capaç de pronunciar fins a 16 ocasions el nom maleït de l'extresorer, amb el convenciment que no ho haurà de tornar a fer en molt de temps.

Aquesta, però, és una esperança vana. La compareixença d'ahir no tanca res ni va aclarir res d'essencial sobre el cas de corrupció més important que s'ha destapat en la democràcia espanyola. Les explicacions del president del govern espanyol, acusat per l'extresorer d'haver cobrat sobresous provinents de donacions irregulars, només van convèncer els seus, que ja estaven convençuts des del començament i tenien ordres de fer-ho palès a tota hora. L'escenari que es dibuixa a partir d'ara és desolador per a la política espanyola: un president atrinxerat en una majoria absoluta que té els peus de fang (només cal veure les enquestes) i una oposició amb la qual ja no existeixen ponts de diàleg perquè li demana la dimissió immediata.

¿Fins quan podran Rajoy i el PP suportar aquesta situació? El polític gallec és un especialista en la supervivència, però la revolta dels barons en l'episodi del repartiment asimètric del dèficit demostra que la seva autoritat comença a erosionar-se. Una ullada als mitjans internacionals també serveix per comprovar que a les cancelleries europees ja se'l dóna per amortitzat. Rajoy ja no és un líder fort. Es refugia en la seva majoria absoluta, però està més sol que mai. I la resistència a prendre mesures dràstiques només fa que allargar l'agonia. Luis Bárcenas ja ha demostrat que té prou munició, si no per fer caure el govern, sí per restar-li suport popular, cosa que a última hora serà el mateix. L'immobilisme de Rajoy amenaça ara d'arrossegar un PP que està obligat a encarar una altra mena de catarsi: la d'una autèntica refundació.

stats