L'EDITORIAL
Opinió 03/08/2013

L'FMI tanca el debat sobre la millora de l'economia

2 min

Balears es va llevar ahir amb una molt bona notícia: per novè mes consecutiu davalla el nombre d'aturats registrats. I a més, juliol millora els registres interanuals de 2012 i 2011. Les dades de l'INEM fetes públiques ahir demostren que és a Catalunya i a les Balears on es concentra la creació d'ocupació i, sobretot, el creixement de nous afiliats a la Seguretat Social. És evident que es tracta d'un fenomen estretament lligat a la temporada turística i, per tant, estacional. La incògnita ara és saber si Balears serà capaç de mantenir-se per davall de les xifres de fa un any també en el darrer trimestre i tancar el 2013 amb menys atur que el 2012. Aquest ha de ser l'objectiu a partir d'ara.

En tot cas, i això també va quedar clar ahir, la diferència no serà substancial. Les previsions fetes públiques ahir per l'FMI sobre el conjunt espanyol no deixen lloc a l'especulació: l'atur continuarà sent elevadíssim durant els pròxims 5 anys i el 2018 no haurà baixat del 25%. Es pot parlar de canvi de tendència en el sentit que s'ha frenat el ritme de destrucció de l'ocupació, però estem lluny de revertir aquestes xifres i entrar en una dinàmica de reducció significativa de l'atur.

Per acabar-ho d'adobar, la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, va treure pit ahir dels efectes de la reforma laboral i va dir que s'havia evitat la destrucció de 225.000 llocs de treball. ¿Com pot demostrar això si el mateix Mariano Rajoy ha admès que quan acabi el seu mandat hi haurà més atur del que va heretar del seu predecessor? El govern espanyol s'aferra a estadístiques com la d'ahir per vendre un missatge d'optimisme que no es correspon a les previsions dels organismes internacionals com l'FMI, que ahir va advertir que no hi haurà un creixement superior a l'1% abans del 2018. Tampoc a Balears no s'hauria de cometre l'error de caure en un triomfalisme infantil i de comparar-se només amb la resta de l'Estat. Es miri com es miri, un atur superior al 20% és inadmissible socialment i insostenible econòmicament. El toc d'alerta de l'FMI no pot deixar ningú indiferent. Alguna cosa hem de fer diferent per accelerar la recuperació.

stats