Misc 06/02/2014

Els Jocs Olímpics, les eleccions a Tòquio i l'energia nuclear

i
Ko Tazawa
3 min

Aquests dies s'està desenvolupant la campanya per a les eleccions a governador de Tòquio. L'antic governador Inose, que quan es va decidir que Tòquio seria la seu dels Jocs Olímpics del 2020 no podia estar més eufòric, va haver de deixar el càrrec poc després per presumpta corrupció. Llavors el Partit Liberal Democràtic (PLD), la formació conservadora al poder del govern japonès, va decidir donar suport a l'exministre de Sanitat Masuzoe, tot i que havia deixat el partit dient que estava tan antiquat que ja no servia per a res. Fins aquí, no era més que un politiqueig prou habitual del qual tots estem més o menys farts. Però quan l'ex primer ministre Hosokawa, d'un partit liberal que ja no existeix, va declarar que es presentaria a les eleccions, el panorama electoral va canviar radicalment.

Hosokawa és el descendent d'un senyor feudal poderós i encara ostenta l'apel·latiu de la seva altesa. El punt més important del seu programa és l'abolició total i immediata de l'energia nuclear. Fins aquí, tot plegat podia interpretar-se com l'idealisme d'un senyor noble. Però el cas és que al seu costat hi va aparèixer un soci molt poderós: l'ex primer ministre del PLD Koizumi, del qual vaig tractar en l'article La 'bomba atòmica' de Koizumi el 30 de novembre passat a l'ARA.

Com vaig explicar en aquell article, malgrat ser del PLD, recentment Koizumi s'ha manifestat contrari a la política nuclear del govern de Shinzo Abe. Si aquest fet ja suposava un maldecap per al PLD, la declaració de suport a la candidatura de Hosokawa ha caigut com una nova, autèntica i potentíssima bomba atòmica. Ni més ni menys que l'excap del partit, l'ex primer ministre Koizumi (que conserva una popularitat gens menyspreable), dóna suport al candidat que era el cap del partit d'oposició, d'una tendència liberal totalment oposada a la d'Abe, i que nega rotundament una de les polítiques més importants del govern, la política nuclear!

¿Guanyarà Hosokawa les eleccions? És difícil que ho aconsegueixi. Les raons són les següents. L'organització del PLD és sòlida i poderosa. A més a més, el govern d'Abe gaudeix d'una certa popularitat gràcies a la seva política econòmica, dràsticament inflacionista, que, almenys de moment, està afavorint l'economia japonesa. I la qüestió de l'energia nuclear no és el tema més adequat per ser tractat en les eleccions municipals.

Això no obstant, Hosokawa també compta amb elements que li són favorables. En primer lloc, hi ha força ciutadans que no veuen amb bons ulls l'actitud ultranacionalista d'Abe en la política exterior, simbolitzada per la visita al Temple Xintoista de Yasukuni. Els xinesos i els coreans estan molt amoïnats perquè en aquest temple hi estan deïficats els criminals de guerra de la Segona Guerra Mundial. També causa preocupació l'aprovació al Parlament japonès de la llei de la protecció dels secrets d'estat, una mesura que donarà al govern facultats totals per castigar amb duresa les filtracions de secrets estatals; el problema és que no se sap quines informacions poden ser considerades secrets d'estat. Finalment, hi ha qui no comprèn per què el govern i les companyies elèctriques tenen tanta pressa per tornar a posar en funcionament les centrals nuclears aturades per revisió, en un moment en què les centrals de Fukushima estan lluny d'estar controlades. Sembla que Hosokawa també trobava inoportú celebrar els Jocs Olímpics de Tòquio, perquè hi ha molts problemes seriosos i els diners es podrien gastar en finalitats més útils que uns Jocs. Però finalment s'ho va pensar millor: va trobar que la il·lusió dels ciutadans amb els Jocs era massa gran i no s'hi manifesta en contra.

Enmig de tot això, pot semblar que la qüestió de les centrals nuclears és competència del govern del país. Però no és necessàriament així. Les centrals de Fukushima no són a Tòquio, però la regió que feia un consum més gran de l'electricitat generada en aquestes centrals era Tòquio. A més a més, l'Ajuntament de Tòquio és un dels principals accionistes de Tokyo Electric Power Company, l'empresa que controla les centrals de Fukushima. Es podria dir, per tot això, que Tòquio té prou responsabilitats i drets per donar la seva opinió sobre la política nuclear de la companyia i del país.

La votació serà aquest diumenge, 9 de febrer. El resultat de les eleccions a Tòquio, que té uns 13.000.000 d'habitants i un PIB equivalent al de Mèxic, influirà fortament en el futur del Japó.

stats