Misc 29/06/2013

Bosnians

i
Josep Ramoneda
2 min

Hi ha coses que només pot fer la gran literatura: per exemple, posar rostres a la vida quotidiana de la guerra. Encarnar l'odi i encarnar el desconcert dels que de cop i volta veuen com l'escenari rutinari de les seves vides es converteix en territori bèl·lic i el veí passa de saludar-te a apuntar-te amb una pistola. Velibor Colic ho aconsegueix en un llibre de traç radical, en el sentit de concís, estricte, rotund i vertiginós: Los bosnios . L'art té la virtut de fer possible el coneixement de singulars, i d'alliberar, per tant, les persones del segrest de les ciències humanes, que per mor de trobar lleis universals les redueixen a xifres estadístiques. Gràcies a Colic, als ensenyaments de la història, de la sociologia i de la política de la guerra s'hi afegeix l'experiència real de les vides atrapades en la convulsió total del sentit: l'experiència de la violència, el cara a cara entre botxins i víctimes, entre enemics que amb prou feines saben que ho són. L'experiència és aquest lloc singular de la relació amb l'altre que només la literatura pot transferir a la resta d'humans.

Si, com diu el professor Emilio Lledó, estem en una guerra encoberta en què les polítiques d'austeritat i d'ajust no són més que una manera d'imposar noves lògiques de dominació i control; si el camp de batalla està fet de preferents, de desnonaments, d'atur i del fracàs d'un sistema on tenir feina ja no és garantia de condicions de vida digna, necessitem urgentment un escriptor com Velibor Colic, que deserti del camp de batalla per posar rostre a l'odi dels que envesteixen i per restituir la memòria de les persones condemnades a la marginalitat, és a dir, a la negació del reconeixement.

Potser així, els que desvien la mirada quan uns ulls gastats els interpel·len pel carrer començaran a sentir vergonya. I l'opinió pública respondrà amb escarni a unes autoritats europees que es reuneixen per combatre l'atur juvenil i tot just troben vuit mil milions d'euros per dedicar-hi, menys que el rescat de Catalunya Caixa i un terç del rescat de Bankia. Per les seves prioritats en l'ús del diner els coneixereu.

stats