Misc 07/08/2013

Bauzá critica el finançament "pervers" que afecta les Illes

Quim Torres
2 min

Palma.Les previsions del sistema de finançament autonòmic per a l'any vinent, que impliquen l'aportació de 802 milions d'euros de les Illes Balears per al fons de solidaritat cap a altres comunitats autònomes, van provocar que el president balear, José Ramón Bauzá, carregués ahir contra l'actual sistema. El va qualificar de "pervers i injust" i va recalcar que "perjudica" els interessos dels ciutadans de les Illes, "que no s'ho mereixen". A més, va insistir que no acompanya els "esforços" que estan fent els ciutadans de la comunitat balear per poder sortir de la crisi, en referència a les retallades que s'han aplicat.

No és la primera vegada que el president autonòmic, del PP, es queixa d'un sistema de finançament aprovat en temps dels socialistes. Ahir ho va tornar a fer en sortir de l'audiència amb el rei Joan Carles, que iniciava les vacances a Mallorca. El motiu que va motivar la seva reacció era la publicació al diari Última Hora de l'aportació que hauran de fer les Illes l'any vinent al fons de solidaritat: 802 milions d'euros, una tercera part del que correspon a les Balears en concepte de finançament, malgrat que la comunitat rebrà menys aportació el 2014.

Bauzá va aprofitar l'avinentesa per recordar que les Balears i Madrid són contribuents nets al sistema perquè són les úniques comunitats que fan aportacions als fons de garantia i de solidaritat establerts. "Sense cap dubte, som els que més aportem percentualment i volem seguir sent solidaris, però ens estem esforçant més que els altres ciutadans i ho dic des del respecte institucional", va apuntar el president balear. "S'ha de lluitar per estar en les mateixes condicions que altres comunitats", va defensar.

Per exemplificar el greuge que pateixen les Balears, Bauzá es va referir a com es calcula el dèficit. Després de congratular-se per haver obtingut un sostre de dèficit diferenciat de l'1,47% del PIB en el Consell de Política Fiscal i Financera de la setmana passada, el president balear va avisar que cada dècima de dèficit que s'ha de retallar per a les Illes suposa 26 milions d'euros i, en canvi, per a una altra comunitat amb una població similar, com Extremadura, també governada pel PP, només suposa 14 milions. "L'esforç que ha de fer les Balears per complir és el doble i això no és just", va recalcar. I va insistir: "No volem ser més que ningú, però tampoc menys que ningú, perquè amb la injustícia d'aquest sistema els qui pateixen són els ciutadans de les Illes".

El Govern Balear ha intensificat el seu discurs crític amb l'actual sistema de finançament. L'executiu de Bauzá defensa una revisió del sistema que fixi un cost homogeni en funció dels serveis que s'ofereixin i que compensi els desavantatges derivats de la insularitat. Tot i que amb la boca petita, també reclama uns certs límits a la solidaritat.

El BBVA hi fica cullerada

Un dels aspectes més polèmics entre territoris ha estat el repartiment asimètric dels objectius de dèficit. Sobre això es va pronunciar ahir el BBVA. Segons el banc, els objectius de dèficit asimètrics igualaran el creixement entre comunitats però retardaran els ajustos que "inevitablement" s'han de produir.

stats