TEMA DEL DIA
Portada 11/08/2015

Els nomenaments desgasten el Pacte

MÉS i Podem, crítics amb designacions del PSIB, demanaran explicacions en la reunió de la comissió de seguiment dels acords d'aquest dimecres

Q. Torres
4 min
Jordan Thomas, l'assessor de Salut que va renunciar, amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

PalmaLa política de nomenaments del Pacte és un 'déjà vu'. Les designacions, a mesura que es van produint, deixen descontents entre els partits que integren la majoria progressista. La darrera digitació que ha provocat crítiques és la de Pau Thomàs Pérez com a assessor tècnic de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria. Es tracta del fill del vicepresident socialista del Parlament i exconseller de Salut, Vicenç Thomàs. El parentiu ha provocat una reacció de Podem molt similar a l'expressada pel PP. “Donam la imatge que els partits són agències de col·locació”, ha dit el diputat de la formació, Carlos Saura. Tant Podem com MÉS demanaran explicacions al PSIB pels nomenaments en la reunió de la comissió de seguiment del Pacte que s'ha de fer aquest dimecres.

El cas és que les polèmiques arran dels nomenaments del Pacte es produeixen des del primer dia i es poden explicar en part per les expectatives que havien generat les formacions progressistes, que havien defensat que farien nomenaments amb perfils tècnics i que no caurien en designacions per pagar favors com les que ells mateixos havien criticat.

Abans del nomenament del fill de Vicenç Thomàs, la polèmica l'havia centrada la contractació com a assessor tècnic de la Conselleria de Salut del número tres de la candidatura dels socialistes a Santanyí, Jordan Thomas, un jove de 20 anys que finalment va renunciar. Els socialistes havien originat la polèmica dels nomenaments amb la designació com a director general de l'IB-Salut de Juli Fuster, el marit de la consellera de Salut, Patricia Gómez. Encara hi ha un altre nomenament a proposta del PSIB que ha provocat controvèrsia, el de l'expresident de la Cambra de Comerç Joan Gual de Torrella com a futur president de l'Autoritat Portuària. La seva empresa va presentar un concurs voluntari de creditors fa un any i mig.

MÉS tampoc ha escapat de les crítiques (sobretot internes) per la seva política de nomenaments, principalment dels que ha portat a terme el vicepresident Biel Barceló a la seva Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme. Primer fou el nomenament com a secretària general d'Irene Moyà, parella de l'exbatle del PP d'Alaró Joan Simonet, que generà una crisi entre la direcció de MÉS i l'agrupació d'Alaró, que es tancà quan Moyà optà per no prendre possessió del càrrec. Però la polèmica va continuar amb el nomenament de l'expresidenta de la patronal CAEB-Restauració, Pilar Carbonell, com a directora general de Turisme, que igualment provocà crítiques internes, i amb la designació com a assessor tècnic de la Conselleria d'Agricultura de l'exconseller Mateu Morro.

Podem també ha rebut, sobretot per la designació com a síndic de comptes del funcionari Fernando Toll-Mesía. Aquest nomenament no només generà controvèrsia perquè es qüestionà que complís els requisits exigits per accedir al càrrec, sinó perquè era una persona que havia tingut carnet del PP i havia ocupat càrrecs amb el PSIB. Internament, s'apuntà que era cosa del secretari general de Podem, Alberto Jarabo, deixant entreveure que no tenia un aval unànime.

"És un error i una mala notícia", ha afirmat el diputat de Podem, Carlos Saura, sobre la polèmica per la designació d'assessors a les conselleries de Salut i de Treball. El parlamentari ha advertit que hi ha gent que té titulació i està sense feina, i ha defensat que els assessors i alts càrrecs han de tenir una formació i una experiència, i no han de ser elegits per "agrair" la feina que han fet als seus partits. Saura ha anunciat que en la reunió de la comissió de seguiment del pacte prevista per a aquest dimecres demanarà els currículums dels assessors digitats per una qüestió "ètica".

Des de MÉS, David Abril ha reconegut que es parlarà de la polèmica en la reunió d'aquest dimecres, malgrat que no està en l'ordre del dia. Ha considerat "difícilment justificable" la designació del jove assessor de Salut i ha advertit que hauria estat millor que l'haguessin cessat en lloc d'esperar que fos ell qui renunciàs. "Rectificar és un exercici molt sa", ha apuntat. En canvi, el diputat de MÉS ha trobat "més justificable" la designació del fill de Vicenç Thomàs, pel perfil tècnic i pel currículum, i perquè és assessor de Treball i no de Salut, l'àrea de la qual son pare fou conseller.

Des del PSIB, en canvi, es justifica el nomenament de Pau Thomàs Pérez per la seva formació, però s'admet l'error d'haver col·locat Jordan Thomas.

La política de nomenaments dóna ales al PP i a Ciutadans, que carreguen amb contundència contra el Pacte. És el que ha fet aquest dimarts la portaveu parlamentària dels populars, Marga Prohens, qui ha assegurat que "els partits del pacte d'esquerres han mentit als ciutadans", perquè "els varen vendre durant la campanya electoral una imatge de transparència que cada dia s'està incomplint més". Prohens ha considerat que "ja és hora d'exigir explicacions a un Govern que va prometre joc net i que s'ha convertit en una agència de col·locació de familiars, amics i parelles".

En la mateixa línia s'ha pronunciat el portaveu de Ciutadans al Parlament, Xavier Pericay, que ha criticat el "nepotisme i amiguisme" en els nomenaments del Govern i ha demanat "regeneració democràtica" com la que va prometre la presidenta Francina Armengol en el discurs d'investidura. Pericay ha considerat la contractació del fill de Vicenç Thomàs com un "indissimulat cas de nepotisme, un nou capítol d'una història que sembla no tenir final".

stats