Misc 14/08/2013

460 milions d'enciclopèdies de franc

Alguns països en desenvolupament poden accedir gratis a la Wikipedia gràcies a un projecte solidari

àlex Gutiérrez M.
3 min
L'Índia és l'últim país al qual ha arribat el projecte de Wikipedia Zero: només 77 milions de persones del país tenen accés a internet.

BarcelonaLa Wikipedia és una pàgina gratuïta, però la qüestió econòmica és encara el principal obstacle perquè la població de països en desenvolupament hi accedeixi amb normalitat. Els costos de connexió són elevats, així que la Wikimedia Foundation -l'ens que gestiona la pàgina- va engegar el programa Wikipedia Zero per garantir que a les zones més pobres del planeta el màxim nombre de persones tinguin accés a aquesta font de coneixement. El funcionament és senzill: es demana als operadors de telefonia que connectar-se a la pàgina de la Wikipedia Zero no faci córrer el taxímetre del consum de dades (la manera més habitual de tarifar la connexió a internet en aquestes àrees).

Des que el 4 d'abril es va posar en marxa aquest servei, s'hi han anat afegint una vintena de col·laboradors. D'aquesta manera, Wikipedia Zero ja està operativa a Uganda, Tunísia, Malàisia, Nigèria, Kènia, Montenegro, el Camerun, Costa d'Ivori, Tailàndia, l'Aràbia Saudita, el Congo, Botswana, Rússia, Indonèsia, el Pakistan, Sri Lanka i l'Índia (que ha estat l'últim país a afegir-s'hi, a través de la companyia Aircel, el 25 de juliol passat). Aquesta última incorporació ha comportat fer un salt quantitatiu important. Es calcula que, avui dia, fins a 460 milions de persones poden accedir a la Wikipedia a cost zero. El cas de l'Índia evidencia la importància del projecte: hi ha 867 milions de línies de mòbil contractades, mentre que només 77 milions de persones tenen accés a internet, en un país de 1.200 milions d'habitants.

Wikimedia fa els següents càlculs. Actualment, 517 milions de persones ja són usuàries de Wikipedia (segons dades d'aquest abril) i l'objectiu és arribar als 1.000 milions d'usuaris el 2015. Com que les connexions per mòbil comencen a superar les fetes a través de PC, s'espera que el creixement vingui sobretot per aquesta via.

Però hi ha lletra petita. En alguns casos només es pot accedir a segons quines llengües (entre les quals hi ha sempre la versió anglesa). En d'altres, funciona tan sols la versió per a mòbil o bé el domini propi zero.wikipedia , que és només textual (sense imatges). Però en qualsevol cas tenir accés a aquestes edicions limitades suposa comptar amb prou informació per satisfer qualsevol necessitat educativa. I també hi ha algunes condicions per a les companyies. Per exemple, no se signen contractes d'exclusivitat, perquè la idea és arribar al màxim de gent possible i no pas convertir-ho en un avantatge comercial per a les empreses de telecomunicacions.

Un altre aspecte sobre la taula és com arribar al Quart Món (és a dir, la població sense recursos de països desenvolupats). De moment, però, no hi ha plans immediats de desenvolupar una iniciativa similar. "Hem de prioritzar aquells llocs on l'impacte serà major", explica la fundació Wikimedia en una de les pàgines sobre el projecte. "Això vol dir centrar-se en països on les barreres a l'accés, enteses com el cost de les dades en relació als ingressos mitjans, són més grans i on la bretxa entre la penetració dels mòbils i la dels PC és també major".

El següent pas, l'SMS

Per poder consultar Wikipedia Zero l'usuari necessita tenir un telèfon intel·ligent, amb capacitat de connectar-se a internet. Els responsables del programa estudien com eliminar aquest requeriment i fer-ho encara més simple: a través dels SMS. L'usuari podria enviar un missatge amb l'article a cercar i rebre per aquesta mateixa via la informació que necessita. Com que aquesta característica necessita d'una infrastructura pròpia -cal una versió específica i adaptada de la Wikipedia- la seva posada en marxa no arribarà fins a finals d'any, segons calcula la fundació.

stats