Misc 06/04/2014

Un documental per celebrar el centenari de la Mancomunitat

TV3 emet avui ‘Somiar un país, construir un somni’, que tindrà continuïtat a La Xarxa

Albert Castellví Roca
3 min

BarcelonaEnric Prat de la Riba era un home “molt tímid, d’oficina, un mal orador que no engrescava les masses”. Però, malgrat aquesta descripció que en fa l’historiador Borja de Riquer, ell va ser l’artífex de la Mancomunitat de Catalunya, una institució que en poc més de deu anys va ser capaç de crear una xarxa de carreteres, telèfons, biblioteques, escoles i centres de salut, entre altres equipaments, que van permetre convertir Catalunya en un país modern i que mirava cap a Europa.

La Mancomunitat es va constituir el 6 d’abril del 1914, i per això avui, cent anys més tard, TV3 estrena, a les 21.55, el documental Somiar un país, construir un somni, que resumeix en una hora la ingent tasca que va dur a terme aquesta institució en tots els àmbits de la vida política, social i econòmica i que posa èmfasi en el seu llegat. “Volíem explicar com era la Catalunya del 1914 i com, en aquest marc, irromp un organisme que en principi no era més que la unió de les quatre diputacions però que, per l’obstinació d’un home, es va convertir en la primera forma d’autogovern unitària del país des del 1714”, resumeix el director del treball, Enric Canals. Segons ell, Prat de la Riba “era conscient” de la rellevància històrica de la institució que presidia, i en aquest sentit el documental recorda una frase seva de gran actualitat: “Tots volem per a Catalunya un cos d’estat”. “Prat de la Riba és la primera persona que parla de crear formes d’estat”, remarca Canals.

El president de la Mancomunitat apareix al documental a través de la recreació d’escenes en què és interpretat per l’actor Pere Martínez. Però el relat es construeix, majoritàriament, a través d’entrevistes a experts en els diferents àmbits d’actuació de la institució, com els historiadors Josep Maria Solé i Sabaté, Agustí Colomines o el mateix Borja de Riquer, polítics com Jordi Pujol i Miquel Roca, economistes com Josep Maria Carreras o filòlegs com Vinyet Panyella, a més dels presidents de les quatre diputacions -hereves de la tasca de la Mancomunitat- i el coordinador dels actes del centenari, Xavier Forcadell.

Aquestes aportacions es completen amb una gran quantitat d’imatges de l’època, ja que, com diu Canals, “un dels valors dels documentals de divulgació històrica” és que siguin capaços de “trobar imatges noves” que ajudin a il·lustrar de primera mà el que s’està explicant.

A part del documental, el treball de Canals ha donat lloc a dos formats més que es distribuiran a través de la Xarxa Audiovisual Local, productora del projecte juntament amb Optim TV. A partir del cap de setmana vinent, 18 televisions locals emetran, els dissabtes i diumenges a les 22.00, una sèrie de deu capítols, cadascun dels quals aprofundeix en un aspecte concret de la tasca de la Mancomunitat. L’últim episodi serà diferent per a cada canal i se centrarà en el llegat de la institució a la seva àrea de cobertura. Si volen, els canals podran cloure la sèrie amb l’emissió, a mitjans de maig, del documental.

A més, des de demà les emissores de ràdio de La Xarxa tindran a la seva disposició vint espais de dos minuts elaborats a partir de les entrevistes del treball televisiu.

La Xarxa entrevista Mas en un especial

La Xarxa emet aquest migdia, de 14.00 a 16.00, un programa especial des del Palau de la Generalitat amb motiu del centenari de la Mancomunitat. L’espai, que es podrà seguir tant per les televisions com per les ràdios locals, s’oferirà després de l’acte institucional de la commemoració, i inclourà una entrevista al president de la Generalitat, Artur Mas, una taula rodona sobre l’obra de la Mancomunitat i un avanç del documental que estrenarà a la nit TV3.

stats