Mèdia 26/04/2015

La destitució de Cintora fa mal als matins de Cuatro

El canal perd en pocs dies l’avantatge sobre ‘Al rojo vivo’ que tenia des de fa deu mesos

Albert Castellví Roca
3 min

BarcelonaLa destitució de Jesús Cintora li ha costat a Cuatro deixar de ser la referència informativa a Espanya durant el tram final del matí. Las mañanas de Cuatro acumulava fins al març deu mesos consecutius superant el seu màxim rival, Al rojo vivo, però des del fulminant cessament de Cintora, avui fa exactament quatre setmanes, l’espai de La Sexta ha tornat a passar al davant.

Cintora es va fer càrrec del magazín matinal de Cuatro el 6 de maig del 2013, en substitució de Marta Fernández. En aquell moment, el programa tenia poc més de 300.000 espectadors i un 5,5% de quota de pantalla al conjunt de l’Estat, i competir de tu a tu amb Al rojo vivo semblava una quimera: el programa d’Antonio García Ferreras gairebé el doblava en audiència, amb 554.000 seguidors i prop d’un 10% de share de mitjana al cap d’aquella temporada.

Però el canvi de presentador va ser tot un revulsiu per al programa de Mediaset, que el gener del 2014 superava per primer cop la barrera dels 400.000 espectadors. Al juny, 13 mesos després del debut de Cintora, es consumava l’intercanvi de posicions: Las mañanas de Cuatro arribava als 590.000 seguidors i a un 10,3%, i Al rojo vivo es quedava amb 544.000 i un 9,5%. Des de llavors el programa de Cuatro ja no va perdre la iniciativa i va seguir creixent: aquest gener va obtenir el seu millor registre mensual -i també la màxima diferència sobre el seu rival-, al febrer el segon i al març el cinquè.

Jesús Cintora va presentar Las mañanas de Cuatro per últim cop el 26 de març. L’endemà el seu substitut, Javier Ruiz, encara va mantenir el lideratge, però la setmana següent, coincidint amb la Setmana Santa, aquesta posició va començar a trontollar. Els dies festius van fer caure els resultats tant de l’espai de Cuatro com del de La Sexta, però després d’aquest parèntesi Al rojo vivo s’ha recuperat molt millor: des del 6 d’abril, el magazín de García Ferreras ha tingut 708.000 espectadors de mitjana, i el de Ruiz s’ha quedat amb 652.000. De fet, el programa de Cuatro acumula aquest mes 631.000 seguidors de mitjana, la pitjor dada mensual del curs.

Són especialment simptomàtiques d’aquest canvi de cicle les xifres del 17 d’abril, l’endemà d’una notícia d’alt voltatge informatiu com va ser la detenció de Rodrigo Rato. Aquell dia, Al rojo vivo va fer el segon resultat més alt de tota la temporada, amb 856.000 seguidors i un 14,8% de quota, i en canvi Las mañanas de Cuatro es van quedar amb 684.000 espectadors i un 12,3%, un resultat que se situa entre els 30 més baixos des del setembre.

Nous projectes a Mediaset

Més enllà del mal resultat que ha donat a la cadena, el cessament de Cintora va ser molt criticat perquè va ser interpretat com el resultat de pressions polítiques del govern espanyol contra un periodista que freqüentment portava representants de Podem al seu plató. Ell mateix va alimentar la sospita dimarts, quan, en la presentació del seu llibre La hora de la verdad, va assegurar que “la intromissió de la política als mitjans no és una cosa nova” i va afegir: “Hi ha qui voldria que estiguéssim callats, però no em faran callar”.

Però mentre Cintora feia aquestes declaracions, Mediaset recordava que el periodista “manté una relació contractual” amb el grup i avançava que les dues parts estan “estudiant” nous “projectes informatius” conjuntament. El primer, segons va anunciar dimarts la cadena, serà la presentació del primer capítol de la nova temporada d’ En la caja, un format d’investigació que, de moment, no té data fixada per al seu retorn. Aquest espai es dedica a analitzar, en cada entrega, un tema d’actualitat, però ho fa d’una manera peculiar: el presentador -que canvia a cada capítol- descobreix l’assumpte que haurà de tractar -en el cas de Cintora els anomenats fons voltor - en el mateix moment d’iniciar el rodatge i l’ha d’abordar sense guió ni preparació prèvia.

stats