Mitjans públics
Misc 20/10/2014

TV3 perd el segon múltiplex i aboca el Govern a pactar amb Godó

Indústria tomba definitivament el pla tècnic de la Generalitat que salvava el nombre de freqüències de televisió a disposició de Catalunya

Àlex Gutiérrez
3 min

Barcelona P { margin-bottom: 0.21cm; } No definitiu del ministeri d'Indústria a mantenir el segon múltiplex de TV3. Segons ha pogut saber l'ARA, l'Estat ha rebutjat el pla alternatiu aportat per la Generalitat que permetia mantenir el mateix volum d'espai radioelèctric per a la televisió pública catalana sense impedir l'anomenat dividend digital –l'alliberament de freqüències per al tràfic d'internet de mòbils–. L'argument dels representants del ministeri ha estat inamovible: no es vol crear un greuge amb les altres comunitats autònomes, que també perden un múltiplex –però tenen una oferta audiovisual menor–.

La Generalitat ha de buscar ara alternatives si vol salvar les emissions en alta definició. Actualment, pel primer múltiplex hi passen les emissions regulars de TV3, Esport 3, el 324 i el Super3/33, mentre que el segon només emet TV3 en alta definició. Per tant, per quedar-se tal com està, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) necessita trobar lloc per a TV3 en HD, que ocupa com dos canals en definició ordinària. Al seu favor hi juguen les últimes tècniques de compressió de la imatge: abans es considerava que en un múltiplex hi cabien quatre canals –o dos, en alta definició–. Ara, se n'hi poden posar cinc.

Amb aquestes premisses, el pacte amb el grup Godó, que opera el tercer múltiplex de la Generalitat, és la solució més natural. Actualment hi passen quatre canals: dos de propis (8TV i RAC105) i dos de rellogats a tercers (BarçaTV i Bom). Si el grup decidís prescindir d'un dels seus canals ja hi hauria espai suficient per encabir-hi TV3 en HD. Bom és qui té més paperetes: el canal pràcticament no compta amb programació pròpia, té una audiència residual i emet molta programació en castellà, la qual cosa contravé les condicions amb què es va atorgar la gestió d'aquest múltiplex a Godó.

De totes maneres, la Generalitat no té previst reclamar administrativament aquesta freqüència –la llei audiovisual espanyola jugaria a favor de l'operador– i avalua negociar amb el grup privat alguna compensació per ocupar part del múltiplex que gestiona. Es podria donar el cas, aleshores, que la Generalitat acabi pagant diners per fer ús d'un espai radioelèctric que és de la seva propietat. Però, depenent de la xifra pactada, l'operació podria suposar en realitat un estalvi per a les arques públiques: mantenir en actiu el segon múltiplex de la Corporació té uns costos anuals superiors als 4 milions d'euros. De moment, però, no hi ha hagut contactes entre Generalitat i Godó per aquest tema –i falta per veure la situació contractual del lloguer de freqüències de Bom.

Aquesta solució salvaria les emissions en alta definició, que es consideren essencials per tenir un primer canal competitiu –i TV3 emet una alta definició de qualitat superior a les privades–. Però quedaria un serrell pendent: la reciprocitat. Si la conjuntura política canvia al País Valencià, i recupera la seva televisió autonòmica, TV3 voldria estendre les seves emissions allà a canvi de deixar que l'hereu de Canal 9 es vegi al Principat. Actualment encara cabria un canal en baixa definició al múltiplex de la Corporació, i els tècnics de la Generalitat compten que se segueixi avançant en les tècniques de compressió de manera que en el futur sigui més fàcil augmentar l'oferta de canals sense sacrificar qualitat d'imatge.

El pacte amb Godó no és l'única alternativa possible, però sí la més viable. També es podria aprofitar l'espai radioelèctric del sistema de televisions locals. Això implicaria, tanmateix, haver de pactar amb nombrosos ajuntaments afectats, millorar la cobertura de l'anomenat múltiplex local i obligar a una nova antenització els ciutadans. A més, les transicions entre una demarcació i una altra podrien ser conflictives i dificultar les desconnexions.

TV3 escura el termini

El ministeri, mentrestant, pressiona perquè es completi l'alliberament de freqüències. De moment, s'obliga a aquells operadors que tenen adjudicades freqüències noves que comencin a emetre-hi abans del 26 d'octubre. És el cas de TV3. Com que el múltiplex que perd és el primer –on hi ha tots els canals de la seva oferta, en definició estàndard–, ha de moure tota aquesta oferta a les freqüències del segon múltiplex. Això implicarà que els catalans hagin de resintonitzar els seus televisors. De moment, però, TV3 no farà aquest moviment, segons ha pogut saber aquest diari, a l'espera de conèixer quina solució s'adopta per reallotjar les emissions en alta definició. Això sí, el ministeri exigeix que abans del 31 de desembre s'hagin apagat els canals afectats pel dividend: aquella és la data màxima amb la qual pot comptar la Corporació abans que no pari la música i s'acabi aquest particular joc hertzià de les cadires, amb el qual Catalunya ha perdut freqüències per a ús propi.

stats