Misc 03/08/2013

Sorpresa a Catalunya Ràdio per l'ERO

La plantilla tomba el preacord i es passa de 19 acomiadats graduals a 58 de cop

Àlex Gutiérrez M.
3 min

Barcelona.Els treballadors de Catalunya Ràdio van donar ahir la sorpresa en votar en contra del preacord que havia segellat el comitè d'empresa amb la direcció. El vot negatiu implica tornar a la situació inicial, segons la qual s'han de despatxar 58 persones de manera immediata. La situació ahir a l'emissora era de desconcert. El preacord implicava reduir el nombre d'acomiadats a 19, i fer-ho a més de manera esglaonada, des d'ara fins al 2017. Enguany, per exemple, només haurien sortit set persones. Això sí: obligava a retallar retribucions dels que es quedessin, més enllà del 7,5% previst en la proposta original.

Una altra diferència és que el preacord afectava només les persones que complissin 61 anys entre el 2013 i el 2017, al marge del departament on treballessin. En canvi, la proposta inicial contenia més criteris d'afectació i se centrava en unes àrees o altres de manera asimètrica.

El resultat de la votació va ser de 142 vots en contra del preacord, 118 a favor i 28 paperetes en blanc. Hi van participar 288 treballadors, un 70% del total. La votació es va fer des de dijous a les tres de la tarda fins ahir a les dues de la tarda. Més tard, el comitè d'empresa va comunicar a la direcció que no acceptava el preacord proposat el 30 de juliol, emparant-se en el vot de l'assemblea de treballadors. L'empresa va contestar confirmant que d'aquesta manera es tornava a l'escenari inicial, de 58 acomiadaments immediats.

La direcció de Catalunya Ràdio té ara fins al 14 d'agost per tancar l'expedient i aplicar l'ERO, segons els terminis que marca la llei. Els representants dels treballadors van negociar ahir contra rellotge amb la direcció per intentar trobar un acord a partir del qual hi hagi gent que marxi voluntàriament, i confien que podrien sortir-ne 19. A la votació d'ahir el comitè va demanar el no, recollint la negativa que havia rebut dels treballadors afectats pel preacord, que finalment ha quedat anul·lat. La situació s'hauria de resoldre en els dos o tres dies vinents, segons van explicar fonts de la negociació a l'ARA.

A TV3 guanya el sí

A TV3, en canvi, va guanyar el sí per àmplia majoria. Estaven convocades per votar 2.068 persones i ho van fer 1.206 (un 58,4%). El preacord ha rebut 956 suports (un 79,2% del total), mentre que 119 persones hi han votat en contra. També hi va haver 128 vots en blanc i 4 de nuls. La victòria del sí, en el cas de la televisió pública, era previsible, tenint en compte que abans de la votació es va fer una reunió amb les persones afectades per consultar el seu parer. Els afectats van emetre una carta, sense cap vot en contra, en què aplanaven el camí per a la ratificació de les condicions aconseguides pel comitè: "Estem d'acord amb el pacte a què els representants dels treballadors han arribat per mitigar les conseqüències d'aquest PAC, i els agraïm i aplaudim el gran esforç que han fet amb aquest objectiu. L'acceptem a contracor i com a mal menor". Això vol dir que la televisió pública prescindirà en total de 205 persones des d'ara fins al 2017, en comptes de les 249 previstes inicialment i de cop.

La carta dels afectats per l'ERO a TV3 és dura, i inclou crítiques a CiU i el PP: "Ara som el cadàver exquisit amb què el govern de Catalunya, el principal responsable dels acomiadaments, contribueix a l'afebliment de les televisions públiques iniciat pel Partit Popular". En la missiva s'hi deia: "La direcció de la CCMA i PwC [la consultora que l'assessora] s'han inventat unes causes inexistents per exterminar els treballadors de més edat, amb més experiència professional i amb més antiguitat a la casa. Un fet que, sens dubte, vol ser l'inici del desmantellament del servei públic i d'èxit que representa TV3 [...]. Tenim l'enemic a casa. Fem-lo fora!"

stats