Misc 08/08/2013

Quim Masferrer serà 'El foraster'

L'actor visitarà pobles de menys de 1.000 habitants en un nou programa de TV3

Joan Callarissa
2 min
L'actor Quim Masferrer serà el conductor d'El foraster, un nou programa que oferirà TV3 després de l'estiu en prime time.

Barcelona."Com heu vingut a parar aquí?" o "Què feu aquí? Aquí no hi ha res" són algunes de les frases que li han dit a Quim Masferrer, de Teatre de Guerrilla, en arribar a alguns dels pobles de menys de mil habitants d'arreu de Catalunya acompanyat de les càmeres de TV3. Aquestes frases d'estranyesa, i també les mostres de "gran acollida de la gent dels pobles", són el material amb què Masferrer haurà de construir el programa que la pública catalana té preparat per al prime time de després de l'estiu.

El foraster està basat en una producció danesa anomenada Comedy on the edge , i tot que està conduït per Masferrer el protagonitzen les persones que fan vida a les viles més petites de Catalunya. L'espai consisteix en l'arribada de Masferrer en un d'aquests pobles i en la seva habilitat per anar a parlar amb les persones que hi viuen i treure'ls dades i reflexions que expliquen la població "des del punt de vista antropològic".

"Hi ha moltes maneres d'apropar-se a un poble. La monumental, la gastronòmica... Però nosaltres ens hi hem volgut apropar des del punt de vista humà", explica Masferrer. I "a través del paisatge humà" que es troba en cada municipi Masferrer escriu un monòleg que després ha d'interpretar al poble davant dels seus protagonistes, els habitants.

Aquest monòleg, que "alguns cops és en un teatre i d'altres en un bar o en una seu on es reuneixen els caçadors", es va intercalant amb les imatges de la vila i de les peripècies que hi ha viscut Masferrer. Una mena de presentació desenfadada i "amb molt d'humor" que serveix per donar a conèixer cada població i les seves particularitats.

Per obtenir els 50 minuts de durada, Masferrer i el seu equip s'han passat 48 hores gravant en cadascun dels tretze pobles per on han passat. Una immersió que els ha permès formar part temporalment de cada poble que visitaven. Masferrer explica que amb només un dia la gent ja els saludava i ja els tenia "com un més".

De fet, una part important de la base del programa parteix del fet que Masferrer sigui de poble, una cosa de la qual amb Teatre de Guerrilla sempre n'havien "fet bandera". Això ha permès que la gent que els hagi obert la porta de bon grat. "Em senten com un dels seus. Huria sigut diferent si els hagués visitat algú de ciutat", afirma Masferrer.

És a dir, la presència de Masferrer com a foraster permet arribar a l'objectiu final del programa: explicar com són els nostres pobles petits des del punt de vista "del territori, de l'humor, de l'entreteniment, antropològic i costumista". Unes màximes per a les quals l'equip ha comptat amb l'argúcia de la cara visible del programa i amb el guió que escriuen les persones del poble, ja que Masferrer assegura que arriben a cada lloc només amb quatre ítems clars molt bàsics i que tota la resta l'han d'anar descobrint a poc a poc a partir del que la gent els va explicant.

Així, els habitants són els guionistes que ofereixen el material a Masferrer, el foraster , en una faceta en la qual explica que no se sent incòmode, perquè ja l'ha viscut anteriorment. Diu que li agrada viatjar sense planificar gaire, una experiència que li serà de gran ajut en aquesta nova aventura.

stats