Misc 27/06/2013

Diu Europa que vol protegir les nostres dades

i
Albert Cuesta
1 min

Es veu que les institucions europees s'han proposat que el maig de l'any que ve, quan ens toqui votar per escollir els nostres representants, tinguem la impressió que fer-ho serveix d'alguna cosa. I han triat el món digital per fer-se veure. Neelie Kroes, la comissària europea d'Agenda Digital, impulsa des de fa unes setmanes la desaparició dels suplements per itinerància que les operadores ens apliquen quan ens comuniquem amb el telèfon mòbil des d'un altre estat.

Dimecres de la setmana passada, la comissió de llibertats civils del Parlament d'Estrasburg assegurava que es posaran ferms amb l'espionatge electrònic que ens apliquen els Estats Units. Divendres, la comissària de Justícia, Viviane Reding, obria consulta per triar els experts que han de determinar el model acceptable de contracte de serveis al núvol d'internet, de manera que els europeus sapiguem què estem contractant exactament si ens entretenim a llegir la lletra petita abans de fer clic al botó acceptar . I dilluns, mentre aquí superàvem la ressaca de la revetlla, la Comissió Europea va establir que les operadores de telecomunicacions i els proveïdors de connexió a internet estaran obligats a notificar, en un termini de 24 hores, qualsevol pèrdua o robatori de dades dels seus clients.

Vista la freqüència d'aquests incidents, la norma sembla positiva, però es podria haver anat més lluny: d'entrada, les empreses no hauran de comunicar res si les dades robades estaven xifrades; a més, no estan obligades a informar als seus clients, només als organismes reguladors estatals; el nou reglament afecta únicament les empreses que transporten dades -i no als Google, Facebook i Twitter del món-; i curiosament, els mateixos governs queden exempts de l'obligació. Sisplau, que m'ho expliquin.

stats