Misc 19/08/2013

Apareix una carta que culpa un soldat de la mort de Lady Di

à.g.m.
2 min

BarcelonaLa policia britànica no li vol donar carta de reobertura del cas, però ha admès que ha rebut nova informació relativa a les morts de Lady Di i Dodi al-Fayed i que està "avaluant la seva rellevància i credibilitat". Scotland Yard explicava, en un comunicat, que "això no és una reinvestigació ni s'emmarca en l'operació Paget", fent referència a les indagacions que va obrir el mateix cos policial per determinar la veracitat de la teoria que indicava que la parella havia estat assassinada.

Scotland Yard no ha donat cap informació sobre la procedència d'aquestes noves dades. Però la cadena Sky News apuntava ja dissabte que procedien dels sogres d'un soldat i afirmava també que la policia militar reial havia traslladat la missiva fins a les dependències de Scotland Yard. Ahir el diari Mail Online plantejava una pregunta directa, en un dels seus titulars: "¿Va ser la princesa Diana assassinada per un soldat britànic?" En concret, explicava que durant el cas que afectava el franctirador de l'Special Air Service (SAS) Danny Nightingale -detingut perquè tenia de manera il·legal una pistola a casa i 338 bales- es va trobar una carta de set pàgines escrita pels sogres del seu excompany de pis, també militar, escrita el setembre del 2011. Els mitjans es refereixen a aquest soldat només com a "Soldat N" i no seria l'autor de l'assassinat, sinó que la carta en qüestió explica com ell donava per fet que el SAS -un cos d'operacions especials i contraterrorisme- estava "al darrere de la mort de la princesa". La carta en qüestió la tenia la fiscalia militar, però totes les referències al SAS van ser censurades abans de lliurar el document al jutge, explicava ahir el diari The Mirror , que reproduïa un extracte de la carta: "Ell [el soldat N] també li va dir a ella [la seva dona] que havia estat el [paraula censurada] qui havia planificat la mort de Diana".

La princesa de Gal·les va morir juntament amb la seva parella, Dodi al-Fayed, el 31 d'agost del 1997, en un túnel de París mentre fugien a tota velocitat de les càmeres dels paparazzis. El 2004 la policia britànica va decidir investigar els rumors que suggerien que la seva mort podria no haver estat accidental. Dos anys després, tancava el cas sense alterar la tesi original. Un dels principals impulsors d'aquestes investigacions paral·leles va ser el mateix pare d'Al-Fayed, que no va acceptar mai el veredicte de la justícia francesa. L'amo dels grans magatzems Harrods creia que el seu fill i Diana van ser víctimes d'un complot dels poders de l'estat britànic, amb la participació del príncep Felip d'Edimburg, amb l'objectiu que la parella no contragués matrimoni.

stats