Misc 24/08/2013

El luxe també es lloga

La crisi fa que cada cop més persones optin per gaudir efímerament d'experiències i productes cars que abans podien adquirir de manera permanent

Laura Sangrà
5 min

La nova tendència en l'àmbit del consum de luxe és gaudir-ne sense tenir-lo. Tots els cinturons s'han hagut d'estrènyer en aquests temps incerts, i alguns s'han vist obligats a dir adéu a segones residències, adéu a cremar la Visa per renovar armari i adéu a tenir vaixell particular. Molts, però, han trobat la manera de seguir tenint capritxos de luxe: llogar-los.

Penseu en un servei o objecte, qualsevol, i segur que algú el lloga. Si fins i tot es lloguen animals exòtics entrenats per protagonitzar anuncis i pel·lícules! Avui dia tot es presta durant un temps a canvi d'una xifra mòdica si es compara amb el preu de compra. Hem triat tres empreses de lloguer de luxe - slow life , vaixells i vestits de núvia- per conèixer de primera mà com ha crescut aquesta forma de préstec d'alta gamma. Fem-nos els rics per un dia!

FINCA BELL-LLOC

"Aquí el luxe és tornar a les coses tremendament senzilles"

Llevar-se amb el cant dels ocells, fer una capbussada a la piscina amb les vinyes i l'hort de fons i esmorzar pa amb formatge i melmelada fets artesanalment a la mateixa masia. El luxe de l' slow life és el que ofereixen a la Finca Bell-lloc, regentada per tres persones amb un lema molt revelador: "El luxe és una experiència personal enriquidora, i no únicament la possessió d'un objecte car".

Aquesta masia del segle XVII, convertida fa un any en petit hotel amb cabuda per a 12 hostes, es pot reservar completa per fer-hi aniversaris, comiats de solter, bodes i concerts privats (el preu per llogar-la un cap de setmana ronda els 2.400 euros). Segons Bettina Farreras, consellera a l'Estat de Rough Luxe -una xarxa internacional de locals que ofereixen experiències de luxe-, com que "cada cop més gent viu en habitatges petits, la Finca Bell-lloc és una bona solució per organitzar celebracions" sense ostentacions estrambòtiques. "Aquí el luxe és tornar a les coses tremendament senzilles i ara per ara tan difícils de trobar. Tenir experiències úniques, això és el luxe", diu Farreras.

Els bons vins també són importantíssims per a la finca -les sis habitacions tenen noms de varietats vinícoles- i el seu celler, creat pels prestigiosos arquitectes RCR, rep la visita de molts arquitectes i enòlegs estrangers, sobretot nòrdics i japonesos, que igual que els hostes de la finca "aprecien el luxe de ser lluny del soroll", explica Farreras. I és que en ple segle XXI prendre un àpat 100% de km 0 enmig de la calma de la natura és un luxe. Més informació: Fincabell-lloc.com.

VAIXELLS JET SERVICE

"A la gent li agrada presumir. No et diran que abans se'l podien comprar i ara no: no tothom és humil"

A l'estiu els paparazzis es fan un fart de fotografiar famosos en vaixell per les Balears, però molts els lloguen per dies perquè no són llops de mar ni volen pagar les grans despeses que suposa tenir una embarcació de propietat. "N'hi ha que econòmicament poden pagar-se un vaixell però no volen perquè és més còmode i barat llogar-lo", comenta el Roberto, gestor de l'empresa Jet Service, que ja fa set anys que opera a Eivissa.

Per fer-nos-en una idea, tenir un vaixell de 25 metres d'eslora amarrat al port d'Eivissa costa 100.000 euros a l'any, i el combustible per fer un trajecte a Marbella 12.000 euros. Afegiu-hi el cost del vaixell i totes les reparacions que calgui fer-li al llarg de la seva vida útil i la calculadora no tindrà prou zeros per fer-vos la suma... Per això molta gent prefereix donar-se el luxe de llogar un vaixell de 25 metres d'eslora per 5.500 euros al dia, una ganga comparat amb tenir-lo.

"El nostre vaixell de 26 metres d'eslora ja ha fet 40 sortides aquesta temporada, i té reserves per als dos mesos vinents", diu el Roberto, sense amagar cert orgull perquè el negoci vagi vent en popa, tot i que reconeix que Eivissa és "un micromón". "La demanda nàutica d'aquí no hi és en altres llocs, hi ha molts famosos. Nosaltres hem llogat vaixells a futbolistes del Barça, cuiners molt coneguts...", diu, i s'atura sense voler revelar identitats.

Això sí, fer-se veure agrada a tothom, rics i exrics: "A la gent li agrada presumir. No et diran que abans se'l podien comprar i ara no: no tothom és humil", comenta el gestor de Jet Service quan se li pregunta si alguns dels seus clients solien tenir vaixells propis abans de la crisi.

La petició més excèntrica que han rebut en aquests set anys va arribar del príncep d'Aràbia: "Ens van temptejar per llogar durant vuit setmanes un vaixell de 150 metres d'eslora. El seu pressupost era de 48 milions d'euros. No vam arribar a cap acord, però sincerament mai vaig fer-me il·lusions!", diu abans de penjar sobtadament el telèfon perquè ja ha arribat la "família molt important" que esperava per portar de passeig pel mar. Més informació: Jetserviceibiza.com.

VESTITS DE NÚVIA INNOVIAS

"El que estalvien amb el vestit s'ho gasten en unes sabates Louboutin"

Si es pensa fredament, ¿quin sentit té pagar milers d'euros per un vestit que només ens posarem unes hores a la vida? Seguint aquesta lògica, Innovias fa set anys que lloga vestits de núvia arreglats a mida "de la més alta qualitat i amb un tall i disseny impecables", de manera que "el desemborsament per estar espectacular a la boda és molt inferior" a l'opció de compra, revela la directora de l'empresa, Olga Frades.

El procés és senzill: tries el vestit que t'agrada a la seva web, te l'emproves en una de les seves botigues i si no et va com pensaves te l'ajusten a la teva mida en dues sessions, un mes abans de l'enllaç perquè els possibles canvis de pes no et facin anar a dir el "Sí, vull" amb la cremallera a mig pujar i perquè "vagi com un guant". A més, es poden personalitzar i adaptar "a totes les cultures i religions" i tots són nous de trinca o seminous (com a molt s'han fet servir una vegada).

Els preus dels vestits oscil·len entre els 325 i els 725 euros, inclòs l'IVA, adaptacions i neteja. Els preus de venda dels més fins i opulents rondarien els 6.000 euros, de manera que Innovias te'ls presta per una desena part del seu preu, aproximadament. Cada cop més dones se'ls miren, i ja han tingut més de 10.000 clientes: "Núvies que en situació de bonança no s'haurien plantejat llogar el seu vestit en la situació actual no només ho fan, sinó que en presumeixen", apunta Frades, a més d'indicar un factor important: la falta d'espai als pisos d'avui en dia: "Amb el lloguer s'estalvien haver de buscar un racó per relegar el vestit" la resta de la seva vida.

"El que estalvien amb el vestit s'ho gasten en el viatge de noces, unes sabates Louboutin o qualsevol altre caprici al qual trauran profit passat el gran dia", continua Frades, per a qui el lloguer de luxe té totes les gràcies.

Curiosament, la petició més particular que ha tingut Innovias (Innovias.es) no ha estat d'una futura esposa sinó de l'artista Pitbull, que per a un videoclip que va rodar a Espanya va llogar "tots els models de coronetes i altres complements per al cabell disponibles".

stats