CONTESTACIÓ SOCIAL
Misc 11/12/2013

La visita d'Ashton dóna una Treva als manifestants de Kíev

El desallotjament, congelat davant els diplomàtics occidentals

Ana Lazaro Bosch
3 min

Kíev"Europa, Europa", corejaven ahir els manifestants quan Catherine Ashton, la cap de la diplomàcia europea, va arribar a la plaça de la Independència de Kíev. Unes hores abans s'havia reunit amb el president d'Ucraïna, Víktor Ianukóvitx, i més tard amb els líders de l'oposició. El seu objectiu és trobar una solució política a la crisi. "Faig una crida a les autoritats perquè evitin l'ús de la força i creïn les condicions per a una solució negociada", va explicar en un comunicat.

També ahir, el president Ianukóvitx va celebrar una primera taula rodona amb els tres expresidents del país. Però, contràriament al que s'havia anunciat, a la reunió no hi van participar els líders de l'oposició. Segons van explicar, aquests encara esperen una invitació oficial. El líder del partit Batkirsxina (Pàtria), Arseni Iartseniuk, ironitzava sobre el tema: "De fet, els berkut (les temudes forces especials ucraïneses) em van portar personalment ahir la invitació a la seu del partit". Feia referència a l'escorcoll que els cossos especials de la policia havien realitzat a les seves oficines el dia anterior, de les quals es van emportar documents.

L'oposició insisteix en tres condicions abans de seure a negociar: la dimissió del govern, el càstig dels responsables de la violenta càrrega policial contra el manifestants de fa unes setmanes i l'alliberament dels activistes detinguts durant les protestes. Ahir van obtenir una primera promesa de Ianukóvitx, "l'alliberament d'aquelles persones que no han comès crims greus". El president, però, considera que els dos bàndols tenen les seves responsabilitats. "Els excessos comesos a la plaça seran investigats i els culpables seran castigats, tant d'un bàndol com de l'altre", va dir Ianukóvitx.

Des de fa ja gairebé tres setmanes, els ucraïnesos demanen la dimissió del president i del govern, inicialment per haver donat l'esquena a la UE, però les càrregues contra ciutadans indefensos van intensificar la protesta.

La vida al campament

A l'espera d'una solució negociada, els ucraïnesos continuen al carrer. Unes 5.000 persones viuen a l'immens campament que ha esdevingut la plaça de la Independència. La majoria participen activament en la logística: cal protegir les barricades, anar a buscar llenya per a les fogueres, cuinar o servir te calent. "Fa nou dies que sóc aquí", explica Roma, pintor de professió. "He demanat vacances a la feina perquè vull que Ucraïna esdevingui un país normal, realment democràtic. Aguantaré el que calgui", deia.

L'organització del campament es dirigeix des de la Casa dels Sindicats, ara batejada com a caserna de la resistència . És un dels dos edificis que mantenen ocupats el manifestants i s'ha convertit en un veritable formiguer de voluntaris disposats a oferir els seus serveis. Els metges s'ocupen dels malalts i els advocats d'assessorar les víctimes de les agressions policials. Constantment arriben persones carregades amb bosses. Porten menjar, medicines i roba calenta. "Jo no puc venir a la plaça, però vull aportar el meu gra de sorra a aquesta batalla", explica una jubilada carregada amb dos enormes bocals de mel.

Però la convivència no sempre és fàcil, sobretot quan apareixen les diferències ideològiques. A l'Annia i als seus companys, activistes d'una organització cívica, els van trencar les pancartes que portaven en defensa dels drets de les dones i dels homosexuals. "Van ser els radicals del partit ultranacionalista Sbovoda", explica. I afegeix que aquesta "és una revolució imperfecta". "Però ara per ara és el millor que tenim", explica. L'Annia, com molts altres ucraïnesos, arriba a la plaça desprès de la feina. Entre ells, aconsegueixen que s'ompli, dia rere dia, a la caiguda de la tarda.

stats