Misc 05/12/2013

"Els vertaders líders han d'estar disposats a sacrificar-ho tot per la llibertat del seu poble": Mandela, en 10 frases

El líder sud-africà deixa centenars de reflexions sobre la igualtat i llibertat dels pobles, recollides el 2010 a 'Nelson Mandela per ell mateix: el llibre autoritzat de cites'

Ara
2 min
Nelson Mandela l'agost del 2007. AFP

Barcelona1.- Ideologia: "No som anti-blancs, estem en contra de la supremacia blanca (…). Condemnem el racisme, no importa de qui". (Durant el seu judici el 1961)

2.- Futur: "Molta gent en aquest país ha pagat un preu abans de mi, i molts pagaran un preu després de mi". (Discurs a Pretòria després de ser condemnat el novembre del 1962)

3.- Igualtat: "Mai he considerat un home com el meu superior, ni durant la meva vida dins ni fora de la presó". (En una carta des de la presó de Robben Island, Ciutat del Cap, juliol del 1976)

4.- Captiveri: "Només els homes lliures poden negociar, els presoners no. No es pot separar la vostra llibertat de la meva". (A la revista 'Time' el 1985)

5.- Democràcia: "La nostra marxa cap a la llibertat és irreversible, i no hem de permetre que la por s'interposi en el nostre camí". (Discurs d'alliberament, el 1990)

6.- Mort: "La mort és quelcom inevitable. Quan un home ha fet tot el que ell considera que és el seu deure per al seu poble i el seu país, pot descansar en pau. Crec que he fet aquest esforç i que, per tant, dormiré per tota l'eternitat". (En una entrevista per al documental 'Mandela', 1994)

7.- Apartheid: "Cap persona neix odiant-ne una altra degut al color de la seva pell, o les seves arrels, o la seva religió. La gent ha d'aprendre a odiar, i si pot aprendre a odiar, també se li pot ensenyar a estimar, perquè l'amor toca més naturalment el cos humà que no pas el seu oposat". (Al llibre 'El llarg camí cap a la llibertat', 1995)

8.- Lideratge: "Els vertaders líders han d'estar disposats a sacrificar-ho tot per la llibertat del seu poble". (Discurs a Sud-àfrica l'abril del 1998)

9.- Paraules: "No acostumo a utilitzar les paraules a la lleugera. Si 27 anys de presó ens han ensenyat alguna cosa, és a utilitzar el silenci de la solitud per fer-nos entendre com de precioses són les paraules i com un discurs real té un impacte en la manera que la gent viu i mor". (Discurs de clausura a la XIII Conferència Internacional de la Sida a Durban el juliol del 2000)

10.- Determinació: "Tothom pot estar per sobre de les circumstàncies i assolir l'èxit si viu dedicat i apassionat al que fa". (En una carta el desembre del 2009)

stats