Jean Pierre Filiu , PROFESSOR DE SCIENCES PO I AUTOR DE 'LAS NUEVE VIDAS DE AL-QAIDA`
Internacional 07/08/2013

Jean Pierre Filiu: "És molt útil per justificar les escoltes il·legals"

Jean Pierre Filiu és un dels estudiosos d'Al-Qaida més destacats. És l'autor de Las nueve vidas de Al-Qaida (Icaria, 2011).

2 min

Jean Pierre Filiu és un dels estudiosos d'Al-Qaida més destacats. És l'autor de Las nueve vidas de Al-Qaida (Icaria, 2011).

Quina amenaça representa avui Al-Qaida?

És una organització molt debilitada. I cal lamentar que la mobilització planetària que han dictat els Estats Units [amb el tancament de les ambaixades] li doni una dimensió que ja no té, com si pogués atacar qualsevol objectiu en qualsevol lloc. La realitat és molt simple: l'Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units (NSA) va interceptar una conversa entre dos líders d'Al-Qaida en què parlaven de fer un "cop gran". No hi ha res més precís. Però és molt útil perquè Washington justifiqui el seu programa d'escoltes il·legals.

El caos polític en què viu el Iemen i la seva història han facilitat la implantació d'Al-Qaida al país.

L'única branca d'Al-Qaida que va acceptar el lideratge d'Al-Zawahiri, després de la mort de Bin Laden, és la iemenita. L'Egipci segueix sent oficialment l'emir (comandant), però només Nasser al-Wahayshi, al Iemen, l'ha reconegut com a tal. Mai s'han arribat a conèixer: és pura il·lusió propagandística. La branca iemenita és la més globalitzada i compta amb experts en explosius sofisticats. Però tots els seus intents d'atemptar, com el del vol de Nadal del 2009 a Nigèria, en què Omar Faruk Abdelmuttaalab portava explosius a la roba interior, han fracassat.

¿Els atacs amb drones són eficaços en la lluita contra el jihadisme?

La realitat és que els drones han accentuat el perfil de martiri dels militants d'Al-Qaida, al Iemen i en altres llocs on s'han fet servir. Els francesos van eliminar Al-Qaida de Mali sense drones . El que és útil de debò són les fonts humanes: no una sobredosi de tècnica.

stats