INESTABILITAT A ATENES
Misc 20/06/2013

La 'troica' dóna oxigen a un executiu grec en crisi

La coalició de govern és incapaç d'acordar una solució al tancament de la radiotelevisió pública

Cristina Mas
2 min

Barcelona.La troica va donar ahir una mica d'oxigen a la coalició de govern de Grècia, que penja d'un fil arran de la crisi oberta pel tancament de la radiotelevisió pública ERT. Mentre la reunió dels tres socis de l'executiu s'acabava al vespre sense acord i es mantenia el fantasma d'unes eleccions anticipades, els homes de negre marxaven d'Atenes assegurant que s'han fet "progressos importants". El breu comunicat conjunt de la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional advertia: "Per permetre la finalització del treball tècnic, les discussions polítiques s'aturaran, però esperem que es reprenguin a finals de mes".

Entre el programa d'Atenes i els plans de la troica per a finals del 2014 hi ha un forat de 2.100 milions d'euros que l'executiu del conservador Andonis Samaràs no ha aclarit com pensa cobrir. Però, vista la fràgil posició del govern, els creditors internacionals van optar per no afegir pressió. El ministre de Finances, Iannis Sturnaras, haurà de donar avui moltes explicacions sobre la crisi política que viu el país a la reunió de l'Ecofin a Luxemburg.

Després de tres hores de reunió, Samaràs no va poder convèncer ahir al vespre els socis de govern del Pasok i l'Esquerra Democràtica de pactar una sortida per a l'ERT. El primer ministre defensa que la cadena funcioni amb una plantilla mínima fins a l'agost, quan Atenes vol posar en marxa un nou ens públic amb menys pressupost. Els seus socis reclamen que els 2.600 treballadors de la cadena, acomiadats la setmana passada, siguin readmesos fins que la nova emissora sigui una realitat.

Les negociacions continuaran avui i els mitjans grecs especulen amb un acord que mantingui temporalment 1.200 llocs de treball. Mentrestant, l'esquerra alternativa de Syriza, principal força que s'oposa al tancament (els neonazis d'Alba Daurada hi van donar suport des del primer dia), no deixa de guanyar terreny en tots els sondejos.

Ahir al vespre les freqüències de l'emissora pública continuaven en negre, tot i la sentència del Consell d'Estat (tribunal suprem administratiu), que dilluns va dictaminar que s'havia de restablir el senyal immediatament. Per acabar d'embolicar la situació, el Consell va anunciar que avui emetria un nou dictamen per "aclarir" la primera resolució.

Els treballadors de l'ERT -que des de la setmana passada ocupen les instal·lacions i continuen emetent per internet i pel senyal de satèl·lit de l'associació europea de televisions públiques- es concentraran aquesta tarda a la seu del Consell. Dilluns passat van acollir amb prudència el dictamen judicial que ordenava al govern que tornés a connectar els repetidors, però que no impedeix els acomiadaments ni garanteix el caràcter públic del futur organisme.

"Crec que finalment els socis de govern es posaran d'acord perquè cap d'ells vol unes eleccions anticipades en què saben que tenen totes les de perdre; hi haurà un nou plantejament del tripartit i tot dependrà de si els treballadors ho accepten", explicava ahir per telèfon Corina Vasilopulou des dels estudis d'ERT, on, com cada nit, es feien concerts.

stats