Misc 07/06/2013

I a la televisió: cuina, documentals i un concurs de bellesa

Eric Pfanner
2 min

The New York Times / IstanbulErdogan culpa Twitter. I els turcs culpen els mitjans de comunicació. Mentre els manifestants irrompien divendres als carrers d'Istanbul i altres ciutats turques i s'enfrontaven a la policia, els principals canals de televisió turcs continuaven amb la seva graella habitual: un programa de cuina, un documental de natura i, fins i tot, un concurs de bellesa. Per saber què estava passant -i el govern diu que per alimentar la violència- els turcs es van connectar a Twitter i altres xarxes socials.

Dimecres va arribar el contraatac. L'agència de notícies oficial Anatòlia va informar que la policia havia detingut 25 persones sota sospita d'utilitzar Twitter per promoure els aldarulls. Els arrestos van ser una mostra de l'antipatia del primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, cap a les xarxes socials que ell mateix va qualificar diumenge com "la pitjor amenaça per a la societat".

Els crítics del govern reconeixen que Twitter va anar carregada d'informacions falses -com ara que hi havia hagut molts morts- o fotos de suposades víctimes alterades digitalment. Però diuen que els rumors es van propagar pel silenci dels mitjans que van mentir per omissió. "Per descomptat que Twitter té una cara fosca", diu Asli Tunc, professor de comunicació a la Universitat Bilgi d'Istanbul. "Però si els mitjans haguessin fet bé la seva feina, no hauria tingut repercussió".

A mesura que les protestes es van intensificar el cap de setmana, alguns manifestants van redirigir la seva ira cap als mitjans de comunicació. Diumenge, centenars de persones es van aplegar davant la seu de la cadena de televisió Habertürk TV. Dilluns una protesta encara més gran va tenir lloc davant d'un altre canal, NTV, on els empleats s'hi van afegir.

Dimarts, Cem Aydin, president executiu d'aquesta companyia, va demanar disculpes per la falta de cobertura els primers dies de la protesta. "El nostre públic se sent traït", va admetre en un vídeo. "La nostra responsabilitat professional és donar a conèixer tot el que passa tal com passa. La recerca de l'equilibri en un moment de radicalitat ens va afectar, com a tots", va afegir.

Una fràgil llibertat de premsa

Tot i ser un país plenament democràtic, Turquia té una llarga tradició de supressió de la llibertat d'expressió a internet i als mitjans de comunicació convencionals. L'índex de llibertat de premsa, publicat per Reporters sense Fronteres a París, situa Turquia a la part baixa de la classificació, al lloc 154 entre els 179 països analitzats. Desenes de periodistes han estat empresonats els últims anys, alguns dels quals han estat acusats de terrorisme pel seus lligams amb els kurds.

stats