PROCÉS DE PAU
Misc 19/06/2013

Els talibans i els EUA obren un diàleg directe

Els insurgents inauguren una oficina política a Doha per negociar una sortida al conflicte afganès

2 min

Kabul.Els talibans van anunciar ahir que estan preparats per fer el pas d'iniciar negociacions de pau amb el govern afganès després de 12 anys en guerra. Els Estats Units van confirmar que es reuniran amb representants talibans a Qatar demà per començar el procés.

Si les converses comencen, serà la primera vegada que les dues parts seuen a negociar el final d'un conflicte que va començar el 2001, quan les tropes nord-americanes van entrar al país per derrotar Al-Qaida. Els esforços per començar converses fa molt temps que estan estancats a causa de les demandes incompatibles de totes les parts amb objectius a llarg termini a l'Afganistan: el govern del president Hamid Karzai, el lideratge talibà a l'exili, els Estats Units i el Pakistan.

En un discurs televisat per anunciar l'obertura d'una oficina política talibana a Doha, Mohammed Naim, portaveu dels insurgents, va dir que els seus objectius polítics i militars "es limiten a l'Afganistan" i que no volen "danyar altres països".

L'administració Obama creu que el missatge talibà té dues idees crucials: no volen que territori afganès s'utilitzi per amenaçar altres països -una referència als amagatalls d'Al-Qaida a l'Afganistan sota la benedicció del règim talibà abans dels atacs de l'11-S- i que estan disposats a trobar una solució pacífica a la guerra.

Són dues demandes que els EUA posaven com a condició per començar les converses. La primera, en particular, és vital perquè representa l'inici del que podria ser el trencament públic dels talibans amb Al-Qaida. L'objectiu principal de les converses de pau, des d'un punt de vista occidental i afganès, seria persuadir els talibans per deixar les armes i acceptar la Constitució afganesa. Però les autoritats dels EUA alerten que hi ha molts obstacles en un procés que es presenta llarg. El president Obama va dir que l'anunci "és un pas important cap a la reconciliació" però que és "molt aviat" i que no serà fàcil.

El primer pas és la reunió de demà entre talibans i enviats nord-americans, que tot seguit cediran el lloc a membres del Consell per la Pau Afganès, en representació del govern. Fins ara, els afganesos s'havien negat a negociar directament amb l'administració Karzai. Al seu torn, el president ha dit repetidament que les converses han de ser liderades pel seu govern, sense implicar ni els Estats Units ni el Pakistan com a interlocutors. Demana, també, que les reunions siguin en territori afganès.

Unes converses complicades

Les dues peticions són difícils de complir. Tant el Pakistan com els EUA haurien de ser garants de qualsevol acord. És Washington qui té moneda de canvi -els presoners talibans a Guantánamo- que podrien ajudar a convèncer els talibans. I el Pakistan, com a base dels líders talibans i com a zona on han pogut rebre finançament i entrenament, ha de jugar un paper important a animar els talibans a participar en el pla de pau.

stats