'RENTRÉE' A L'ELISI
Misc 20/08/2013

El somni d'Hollande per al 2025

L'executiu francès torna de vacances amb un projecte a llarg termini que l'oposició veu "surrealista"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

Barcelona.França, 2025: no hi haurà segregació racial ni aglomeracions en el sistema penitenciari, els agents de seguretat seran 3.0, tothom tindrà dret a un habitatge digne i el país haurà recuperat el seu lloc entre les potències industrials. L'executiu francès va tornar ahir a la feina després de dues setmanes de treva estival amb la presentació del projecte La França del 2025 , un pla estratègic a llarg termini ple de reformes estructurals que té com a objectiu traçar les directives que regiran el país durant la pròxima dècada. Però les propostes, filtrades ahir pel diari Le Point , van ser rebudes amb escepticisme a la premsa -que va titllar-les d'autocomplaents i massa optimistes- i l'oposició conservadora, que va qualificar-les de "surrealistes".

"No fugim pas de la realitat, sinó que hi fem front", va respondre Hollande, que amb aquesta iniciativa busca transmetre un missatge optimista per "girar full a una dècada negra", perquè "el futur és ara".

L'Elisi estrena curs polític amb la bona notícia que la recessió s'ha allunyat els últims tres mesos, però un atur que supera la barrera del 10% i la polèmica reforma de les pensions auguren una tardor calenta a París. Per això Hollande va preparar ahir un retorn mil·limetrat. Flanquejat per tots els seus ministres, que van mostrar complicitat després d'un estiu marcat per tensions intestines -sobretot entre el ministre de l'Interior, el popular Manuel Valls, i la titular de Justícia, Christiane Taubira, per la polèmica reforma penal-, el president va posar-se al lloc de François Mitterrand quan el 1980 va dissenyar l'Europa que somiava.

I justament el projecte europeu és un dels cinc eixos en què es basa La França del 2025 , que també debatrà el model de producció, la reforma del model social, la consolidació del creixement i les mutacions de la societat francesa.

"Es tracta de deixar clar als francesos quina França volem i per què volem lluitar plegats per aconseguir-la", va dir el primer ministre, Jean-Marc Ayrault. "La societat francesa ja no té confiança en el futur perquè ja no té confiança en ella mateixa", va agregar al seu torn en una entrevista a Le Monde l'economista Jean Pisani-Ferry, l'encarregat de liderar el projecte i presentar una proposta en ferm a finals d'any que inclogui els actors socials. Segons una enquesta publicada diumenge a Le Journal du Dimanche , el 68% dels francesos creuen que el país encara està en plena crisi, mentre que un 20% consideren que, malgrat que ja hagi passat la pitjor part, la situació continua sent preocupant.

El mateix considera l'oposició conservadora de la UMP, que va denunciar ahir una cortina de fum davant una rentrée delicada en què està en joc també la redacció dels pressupostos del 2014 i la reforma de les pensions. "Quan un mesura cada dia la cacofonia que regna al govern, comprenc que prefereixin projectar-se al futur -va dir el diputat Éric Ciotti al diari Le Figaro -. Aquest executiu no sap quin camí prendre aquesta tardor del 2013".

Els deures d'estiu

Els ministres van marxar de vacances amb els deures fets, després de presentar a Hollande les seves propostes de com seria França el 2025 al juliol. Segons el diari Les Echos , l'optimisme "més salvatge" va sortir de la titular d'Habitatge, Cécile Duflot, que confia que buscar casa haurà deixat de ser un factor d'estrès i que tots els francesos tindran accés a una llar.

stats