CRISI POLÍTICA A LA REPÚBLICA TXECA
Misc 14/08/2013

La ruta de la corrupció de Praga

Triomfa un 'tour' que denuncia els escàndols que han fet caure el govern

Dani Bilefsky
3 min
El primer ministre txec, l'economista Jiri Rusnok, presentant ahir la dimissió al president, Milos Zeman, després de la moció de confiança de dimecres passat.

The New York Times / PragaDesenes de persones, txecs i estrangers, s'amuntegaven fa un dies en un autobús per fer un tour bastant inusual: l'anomenat Safari Alternatiu. Entre les parades hi havia la mansió d'un poderós lobista batejat amb el sobrenom de Lord Voldemort, una escola elitista on es diu que els títols es compren amb bosses de diners i una petita propietat on hi ha registrades unes 600 companyies.

Justin Svoboda, el simpàtic guia de cabells llargs, donava la benvinguda als diferents turistes en el que considera "un safari ornitològic" on es poden observar els "ocells que roben" enfilats als seus luxosos "nius". Svoboda anava acompanyat d'actors vestits com si fossis membres de l'equip especial dels SWAT, armats amb armilles taronges fluorescents amb etiquetes en què es llegia "Prova de la corrupció".

La impol·luta capital txeca és famosa pels seus palaus i ponts medievals. Però l'agència CorrupTour de Praga mostra el costat més fosc de la ciutat -la cultura de la il·legalitat i la corrupció que ha sacsejat el país des de la Revolució de Vellut del 1989, que va acabar amb el comunisme.

La idea original de Petr Sourek, un filòsof i artista de 38 anys convertit en emprenedor, és mostrar la desil·lusió generalitzada amb la corrupció al país. I és que els txecs encara avui reciten un dita popular durant l'època comunista: "Qui no roba a l'estat roba a la seva família".

Totes les entrades per a les rutes programades s'han esgotat de seguida des de l'escàndol d'escoltes telefòniques i caixes plenes d'efectiu amb un toc d'adulteri que va fer caure el govern anterior al juny i va forçar la dimissió del primer ministre, Petr Necas. De fet, la modesta casa de Necas podria aviat ocupar un lloc destacat al safari després que hagi admès un afer amb la seva glamurosa cap de personal i també confident, Kana Nagyova, que ha estat acusada d'abús de poder per presumptament ordenar als serveis secrets que espiessin la primera dona del primer ministre. Nagyova al·lega que, amb aquest gest, estava vetllant per la seva pròpia seguretat.

Però l'escàndol va portar a la detenció de vuit alts càrrecs al juny, l'operació secreta més gran que ha viscut el país.

"Fins ara la corrupció era un tabú per a molts txecs, però els últims escàndols els han fet més conscients de l'abast del tema -diu Sourek-. I, farts, han començat a denunciar-ho obertament".

La República Txeca, que es va adherir a la Unió Europea el 2004, ha lluitat per superar el vast llegat de corrupció després de dècades de règim comunista. Segons l'Índex de la Percepció de la Corrupció de Transparència Internacional del 2012, els resultats de la República Txeca indicaven un "problema de corrupció seriós". Dels vint-i-set membres de la UE en el moment de l'estudi -Croàcia encara no havia entrat a la unió el 2012-, només a Eslovàquia, Romania, Itàlia, Bulgària i Grècia els ciutadans tenien una percepció pitjor de la corrupció.

Últimament hi ha prou escàndols en marxa a Praga per omplir una excursió de tres hores. La primera parada de la gira era un edifici d'apartaments en decadència en un barri obrer. El més curiós, però, segons el guia, és que un magnat amb un jet privat i una casa a Mònaco havia registrat una vegada un apartament en aquest barri com la seva adreça principal.

"Surt, ocellet, vine fora!", cridava una actriu del tour des de l'autobús mentre els assistents, entusiasmats, no deixaven de fer fotos per si capturaven la presa.

Pressió mediàtica

Sourek, abans de començar les rutes el 2012, va consultar amb un advocat si podia tenir algun problema i ell li va aconsellar dos punts: primer, que el safari es limités a espais públics, i segon, que els casos de corrupció hagin estat citats en dos diaris de renom abans d'incloure'ls al tour .

La parada estrella és una mansió de formigó de Roman Janousek, anomenat Lord Voldemort en referència al dolent de Harry Potter. El juny passat van trobar-hi sis milions d'euros en efectiu en diferents caixes que haurien servit per ordir un suborn, però la justícia no ha presentat cap càrrec en contra del magnat.

"Pensaries que som a Rússia quan veus tota aquesta corrupció, però som en un estat de la Unió Europea -deia Jan Schroll, un professor d'història de 36 anys que feia el tour acompanyat de la seva dona, embarassada-. He vingut perquè estic malalt i cansat d'aquesta corrupció".

stats