'PRIMAVERA TURCA'
Misc 02/06/2013

La repressió encén la protesta a Turquia

Gairebé un miler de detinguts i centenars de ferits en la crisi de la plaça Taksim d'Istanbul

Lluís Miquel Hurtado
3 min

IstanbulFinal obert a la plaça Taksim, l'epicentre del caos que ha transformat Turquia durant dos dies. Després d'una nit de forts enfrontaments entre manifestants i policia, el primer ministre, Tayyip Erdogan, a qui els revoltats van anomenar irònicament "el Sultà", va ordenar ahir a la tarda que els antidisturbis es repleguessin. Molts ho van celebrar. D'altres van desplaçar-se al popular barri de Besiktas -on els seguidors ultres del club de futbol encapçalaven el xoc amb les forces de seguretat- per seguir protestant davant la seu que hi té instal·lada el primer ministre turc. Una primavera turca ?

"Si la policia d'Erdogan són molts, nosaltres en serem més", assegurava confiat Ulas Akduran, un manifestant que havia vingut des d'Izmir per unir-se als "indignats" turcs. Durant tot el dissabte, els crits d'"Erdogan dimissió" es van barrejar amb l'espetec de les escopetes de gas pebre que els agents feien servir contra els ciutadans. Els carrers semblaven una zona de guerra on gent de totes les religions, edats i tendències polítiques s'enfrontaven als agents. Les mobilitzacions es van estendre a la capital, Ankara, i fins a un total de 90 ciutats.

El govern va reconèixer 939 detinguts i 79 ferits a tot el país, però, segons l'oposició, els lesionats eren almenys un miler. La majoria dels ingressats als hospitals patien afectacions causades pel gas pebre. Els més greus ho eren per traumatismes cranioencefàlics. Fonts mèdiques van assegurar a l'ARA que hi havia almenys dos morts, però no n'hi ha cap comunicat oficial. Erdogan va assegurar ahir que aquesta informació era "calúmnia feixista".

Contra la tala d'arbres

L'origen de la revolta és el parc Gezi, de tres hectàrees, situat a la vora de Taksim. El govern planificava un projecte urbanístic que suposaria destruir aquesta zona arbrada per edificar-hi un centre comercial inspirat, arquitectònicament, en unes antigues barraques militars otomanes que hi havia al parc.

Kerem Akalin va fundar, juntament amb els seus companys, una associació ambientalista per defensar el parc. Dilluns al vespre van veure com una excavadora començava a destrossar els arbres d'una cantonada de Gezi. "Immediatament vam cridar més gent. Quan els vam exigir els permisos d'obra, van reconèixer que encara no els tenien, i van parar. Per si de cas, vam decidir acampar allà per fer d'escuts humans". Divendres un tribunal va declarar nul el projecte de les noves barraques.

Aquell petit campament de cinquanta persones va créixer durant la setmana a mesura que ho feia la indignació pels intents de desallotjament de la policia. Però la càrrega de divendres a la matinada, que va acabar amb el tancament del parc, va ser diferent. "Començar amb una protesta ambiental ha permès que gent d'idees molt diferents se'ns uneixi", explica Gokhan Yilmaz, un estudiant de filosofia.

Davant el silenci dels mitjans de comunicació turcs -que emetien programes de gastronomia mentre la BBC i la CNN obrien els informatius amb imatges de Taksim-, els manifestants van recórrer a les xarxes socials per organitzar-se. "Els mitjans turcs continuen amagant-ho tot. Ens informem a través d'internet i ens convoquem per Twitter i Facebook. No hi ha sectarismes, només cooperació contra el govern. La gent només vol defensar els seus drets", deia Barti Gunulalan, un estudiant de 21 anys.

Al centre d'Ankara, la policia va carregar durament contra els manifestants, que arribaven a milers. Amnistia Internacional va exigir al govern la investigació de tots els possibles abusos comesos pels antiavalots. Els Estats Units i Europa van demanar a Turquia "respecte pel dret de manifestació" dels turcs.

Després de sis dies de silenci, Erdogan va reconèixer ahir al migdia "errors" en les actuacions policials i va acusar els manifestants de deixar-se portar per "extremistes". Però va dir que "el govern no cedirà davant dels radicals", va acusar l'oposició d'haver orquestrat una protesta "ideològica per disputar l'alcaldia d'Istanbul" i va demanar als manifestants que aturin les protestes "immediatament".

stats