Misc 15/06/2013

La policia turca desallotja la plaça Taksim després de l'amenaça del primer ministre

Els agents han utilitzat canons d'aigua i gasos lacrimògens, a més de càrregues policials contra els manifestants

Agències
2 min
La policia dispersa amb canons un grup de persones al centre d'Istanbul. REUTERS

IstanbulLa policia turca ha desallotjat de manera fulminant la plaça de Taksim a Istanbul i el parc Gezi amb canons d'aigua, gasos lacrimògens i càrregues policials poques hores després que el primer ministre turc, Reccep Tayyip Erdogan, hagi assegurat que la policia estava a punt per actuar.

Els antiavalots han llançat salves de gas lacrimogen i diverses càrregues que han fet fugir les persones que estaven acampades. Els manifestants també han començat a desmuntar les parades instal·lades al parc, símbol de les revoltes antigovernamentals més grans al país en l'última dècada.

Els policies han actuat sense contemplacions i han fet servir, també, polvoritzadors a pressió de gas pebre de forma indiscriminada contra els acampats, entre els quals hi havia famílies senceres i periodistes internacionals que cobrien el desallotjament.

Centenars d'antiavalots han entrat a la plaça Taksim mentre els manifestants han sortit corrent pel costat oposat del parc. Paral·lelament, altres agents han carregat als voltants de la plaça i als carrers adjacents al parc. Els fets han generat una gran confusió entre els milers de persones que eren a la cèntrica zona d'Istanbul.

La policia ha començat a desmuntar amb una excavadora les tendes de campanya, carpes i paradetes que els 'indignats' turcs havien aixecat a llarg dels 18 dies que han ocupat el recinte.

El desallotjament s'ha produït poques hores després que el primer ministre turc advertís que la policia desallotjaria per la força els manifestants que demà al matí continuessin ocupant el parc i la plaça.

"Ho dic obertament. Si demà [el parc] no és buit, les forces de seguretat el buidaran. Aquest estat no és la vostra joguina", ha anunciat Erdogan a Ankara en un míting del seu partit, l'islamista moderat AKP.

stats