CANVIS A LA SANTA SEU
Internacional 27/06/2013

El papa obre la polèmica reforma de la banca vaticana

El pontífex crea una comissió d'investigació

Maria Ortega
2 min

Barcelona.Aplicar transparència a l'Institut per a les Obres de Religió (IOR) -conegut com la banca vaticana, una institució polèmica- era, juntament amb la reforma de la cúria, un dels grans reptes que el papa Francesc tenia sobre la taula a l'hora d'engegar el seu pontificat. Una missió per la qual ja ha fet el primer gran pas: el nomenament d'una comissió d'investigació encaminada a reformar l'IOR. Segons va informar ahir l'oficina de premsa del Vaticà, el Papa va firmar dilluns el document que anuncia la creació d'aquest òrgan, presidit pel cardenal italià Raffaele Farina i integrat per quatre persones més, que tindran carta blanca per investigar tot el que passa a la seu del banc del Vaticà. El comunicat fet públic ahir assegura que la comissió nomenada pel pontífex "recollirà documents, dades i informacions necessàries per al desenvolupament de les seves funcions institucionals" sense obstacles, perquè no estarà limitada ni pel secret professional ni per altres restriccions establertes pel l'ordenament jurídic de l'IOR.

Objectiu: la transparència

El Papa dóna per fet, a més, que en aquestes tasques de transparència comptarà amb la "col·laboració dels dirigents de l'IOR i de tot el seu personal". L'objectiu de la nova comissió és, segons el Vaticà, "conèixer millor la posició jurídica i les activitats de l'Institut" i assolir una "millor harmonització de l'IOR respecte a la missió de l'Església". Els membres de la comissió hauran d'informar periòdicament el Papa dels resultats i lliurar-li, al final de la seva feina -la durada del qual no s'ha especificat- un informe.

Amb l'objectiu d'aportar llum a la gestió del banc, el pontífex ja va nomenar el 18 de juny Battista Ricca com a nou prelat, una mena de secretari que pot participar en totes les reunions dels òrgans de decisió. El seu predecessor, el papa Benet XVI, també havia intentat un gir a la institució, el 15 de febrer, quan va designar l'advocat alemany Ernest von Freyberd com a nou president de l'IOR en substitució d'Ettore Gotti Tedeschi, que va ser destituït després de veure's esquitxat per diferents irregularitats.

Era l'últim escàndol d'una institució, fundada el 1942, amb un passat fosc, com la fallida del Banc Ambrosià el 1982 i el suïcidi del seu responsable, Roberto Calvi, o les acusacions recents de blanqueig de diners.

stats