Misc 24/06/2013

El cas obre la ferida entre els EUA, Moscou i Pequín

La Xina el deixa sortir i Washington ataca el Kremlin per haver-lo rebut

Carme Riera Sanfeliu
2 min

BarcelonaAparentment, Hong Kong va deixar marxar Snowden perquè la petició d'arrest que van enviar els Estats Units "era incompleta" i "tenia buits legals". Dos arguments, a ulls de molts experts, fràgils i poc creïbles. "La paperassa no té culpa de res", explicava Amy Davidson, editora del New Yorker . "Sempre pots trobar-hi alguna excusa, i Hong Kong l'ha buscada perquè volia deixar marxar Snowden".

El sentiment de Hong Kong i també de la Xina cap al jove és ambivalent. D'una banda, és gràcies a l'extècnic de la CIA que Pequín ha pogut confirmar que els Estats Units espien en territori xinès. Les últimes revelacions de Snowden van ser publicades ahir pel rotatiu de Hong Kong South China Morning Post , en què indicava que les agències d'intel·ligència dels EUA haurien estat piratejant companyies telefòniques xineses per robar milions de missatges de text. La filtració del jove fugitiu confirma, doncs, les acusacions que Pequín va llançar fa mesos al president Barack Obama i que han contribuït que les relacions amb el seu nou homòleg xinès, el president Xi Jinping, comencin amb mal peu.

D'altra banda, però, tot i apreciar el valor de la filtració, Pequín no ha volgut enterrar del tot la possibilitat d'arreglar les coses amb Washington. Així ho afirmava al New York Times un diplomàtic de Hong Kong pròxim a la negociació, que assegurava que negar-se obertament a arrestar i extradir Snowden hauria lapidat la possibilitat de millorar les relacions bilaterals. "La presència de Snowden a Hong Kong era una amenaça per a les relacions entre la Xina i els Estats Units", explicava.

Pequín també lluitava contra l'opinió pública a Hong Kong i a la Xina que ha fet impossible enviar-lo als Estats Units. "No podíem forçar-lo a marxar, el millor que podíem fer és induir-lo a fer-ho", explicava el diplomàtic. "Les autoritats xineses respiren tranquil·les ara que no hi és. El sentiment popular és voler protegir-lo, però els governs no volen problemes en les seves relacions".

Exposant l'espionatge nord-americà a la Xina, Snowden ha fet molt per a Pequín, però lligar-se massa al seu cas hauria creat un seriós problema diplomàtic. Pequín ha tret el màxim suc de la situació. I ha passat la pilota a Rússia, "que ha acollit encantada la possibilitat de posar el dit a la nafra als Estats Units", en paraules del senador demòcrata Charles Schumer.

Dubtes sobre el Kremlin

"Putin va aprovar el viatge de Snowden a Moscou". Schumer n'està segur, tot i que el portaveu del president rus va negar ahir que tingués cap constància de l'arribada del jove. Però les declaracions del Kremlin no acaben de lligar, tenint en compte que Washington va invalidar el passaport de Snowden dissabte i que necessitava un permís especial de Rússia per viatjar-hi.

"Queda per veure quanta influència ha tingut Pequín sobre Hong Kong per deixar-lo marxar", deia Schumer. "El que és inacceptable és la complicitat de Putin en la fugida", alertava el senador, i va subratllar que el moviment de Moscou "tindrà conseqüències serioses per a les relacions entre els EUA i Rússia".

stats