ELECCIONS PRESIDENCIALS
Misc 16/06/2013

El moderat Rouhani guanya a l'Iran

El futur president ha promès l'alliberament dels presos polítics i més drets per a les dones

Zahida Membrado
3 min

TeheranNingú esperava aquest resultat. S'havia especulat molt sobre la interferència del líder suprem, l'aiatol·là Ali Khamenei, en la designació del futur president. "El guanyador ja està decidit. Tot està lligat", es lamentaven amb resignació molts iranians els dies previs a la jornada electoral. Però la victòria del mul·là Hassan Rouhani, amb 16,4 milions de vots, i a qui l'expresident reformista Mohammad Khatamí havia donat el seu suport explícit, ha deixat fora de joc molts iranians, que es pregunten si el règim ha volgut aquesta vegada evitar que el món sencer torni a presenciar com milions de ciutadans es demanaven novament "On és el meu vot?"

Les paraules que va pronunciar Ali Khamenei, després d'exercir el seu dret al vot, ajuden a comprendre que aquest cop el règim ha volgut mantenir-se al marge. "El dret de la gent és més important que el dret de Déu", va sentenciar Khamenei divendres. A diferència del 2009, quan va cometre l'error fatal de donar públicament el seu suport a Mahmud Ahmadinejad, en aquesta ocasió el líder suprem de l'Iran ha mantingut un hermetisme absolut. "Ni els meus familiars més propers saben a qui he votat", va assegurar.

Amb una participació superior al 80%, les urnes van registrar 32 milions de vots vàlids. Al darrere de Rouhani es va situar, a molta distància (4,3 milions de vots), l'alcalde de Teheran, Mohammad Bagher Ghalibaf, a qui molts ja veien com el futur president. L'ultraconservador Saïd Jalili va aglutinar 3,6 milions de vots, que el van convertir en el tercer candidat més votat. Però com que Rouhani ha concentrat més del 50% dels vots, es fa innecessària una segona volta.

Poder nuclear i llibertats socials

El món va observar ahir com contra tot pronòstic s'imposava un home que pot marcar l'inici d'una nova era en les relacions diplomàtiques amb Occident, i pot resoldre parcialment els problemes més urgents dels iranians. Les sancions dictades per les Nacions Unides com a resposta a la negativa del règim a aturar el seu programa nuclear han tingut un efecte devastador sobre l'economia interna.

El ministeri del Petroli iranià va admetre a principis d'any que les exportacions de cru van caure el 2012 un 40% a causa de l'embargament. L'Iran hauria passat d'exportar 2,5 milions de barrils de cru diaris el 2011 a 1 milió l'any següent. Amb Rouhani a la presidència, les converses sobre energia atòmica podrien tenir un aire més dialogant, un fet que permetria aixecar les sancions, o això esperen els iranians que l'han votat.

Saïd Jalili, l'aspirant derrotat en aquests comicis, va ser durament criticat per la resta de candidats al llarg de la campanya electoral per haver mantingut una actitud excessivament intransigent durant les negociacions en matèria nuclear. No obstant, cal tenir present que la qüestió energètica és un tema extremament sensible per a les autoritats i per a molts iranians, que senten com un dret legítim l'ús de l'energia nuclear amb finalitats civils. La comunitat internacional, però, ha expressat reiteradament les seves sospites que darrere d'aquests objectius pacífics l'Iran amaga un programa d'armament nuclear.

Hassan Rouhani ha promès més llibertats per a les dones i per a les minories religioses. A més de l'alliberament de milers d'iranians empresonats o retinguts per motius polítics. Caldrà veure quins passos fa el nou president en aquest aspecte, però la població no li perdonaria que no donés un cop d'efecte.

Celebració al carrer

Mina Joshaghani, una jove periodista iraniana de 24 anys, expressava ahir la seva creixent emoció a mesura que es confirmava la victòria del pragmàtic Rouhani. "Ningú no s'esperava aquest resultat. Estic realment feliç. Avui és un dia molt especial per als iranians". Cap a les set de la tarda la cèntrica Hafte-Tir Square es va anar omplint a poc a poc d'iranians que celebraven l'inesperat resultat.

Aquesta vegada el color lila va substituir el verd com a símbol per expressar la set de democràcia i de més llibertats. Ja ben entrada la nit, milers de persones de totes les edats, però sobretot joves, van ocupar els carrers del centre de la capital, Teheran, de manera festiva i pacífica, per celebrar la victòria del candidat que més s'acosta a l'esperit de la Revolució Verda del 2009, quan milers d'iranians van sortir arreu del país a denunciar el frau electoral que havia donat la victòria a Mahmud Ahmadinejad.

"No és ni molt menys el mateix que Mir-Hossein Mussaví [el candidat reformista a les presidencials del 2009], però ens hem de conformar amb un resultat molt millor del que en aquests quatre anys hauríem pogut somniar", assegurava ahir al vespre, al centre de Teheran, una jove amb un llaç lila lligat al canell.

stats