Misc 04/06/2013

El primer ministre ataca els manifestants per "extremistes"

Ara
2 min
El primer ministre ataca  els manifestants per "extremistes"

Barcelona."Aquesta protesta està organitzada per extremistes i nosaltres no farem cap concessió als que van de bracet del terrorisme". Així va respondre ahir el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, al quart dia consecutiu de manifestacions i aldarulls als carrers de Turquia. "A tots els que parlen de primavera turca els diré que ja estem en una primavera turca , fa temps que l'estem vivint, i els que volen convertir-la en un hivern no ho aconseguiran", va dir el cap de l'executiu turc. "No sé què en pensa el president, però per mi la democràcia s'expressa a les urnes", va dir en arribar al Marroc, on començava una gira pel nord de l'Àfrica. També va afegir que, quan torni a Turquia, "el problema s'haurà acabat".

Mentrestant, un dels quatre principals sindicats turcs, la Confederació de Sindicats de Treballadors Públics, va anunciar ahir una vaga de dos dies a partir d'avui "com a resposta a l'excés de violència policial", segons va informar el seu secretari general, Ismail Hakki Tombul, que ha sol·licitat a la resta de sindicats que s'hi uneixin.

Els EUA, preocupats

Mentre la plaça Taksim i els seus voltants seguia plena de manifestants, el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, va declarar la seva "profunda preocupació" per la situació al país i especialment "per l'ús excessiu de la força per part de la policia". Ja són gairebé 800 els detinguts i ahir un jove de 19 anys va ser la primera víctima mortal després de ser atropellat mentre aixecava una barricada en una autovia d'Istanbul. Un altre jove va quedar ferit greu durant una protesta a Ankara i els metges definien el seu cas com una "mort cerebral", mentre que a Istanbul una altra dona està en estat crític i necessitat cirurgia cerebral.

stats