PRÒXIM ORIENT
Misc 22/04/2014

Els kurds de Síria construeixen la seva democràcia

La Constitució de la nova autonomia es proposa respectar la pluralitat ètnica i religiosa

David Meseguer
2 min

BarcelonaL’autogovern kurd considera que el model democràtic que s’ha establert a la regió podria exportar-se a la resta del país perquè garanteix la convivència entre nacionalitats i religions. Tot i que el seu territori al nord-est de Síria viu atacs esporàdics tant de l’Estat Islàmic de l’Iraq i del Llevant (ISIS) com del règim, manté una certa estabilitat. “L’autogovern del Kurdistan sirià ha aconseguit allunyar del seu territori el front de guerra que manté amb grups jihadistes i ha dotat la regió d’unes condicions de seguretat força òptimes en comparació amb la resta de Síria”, indica Fred Abrahams, investigador de Human Rights Watch (HRW). Segons l’ACNUR, la lluita que manté la milícia kurda amb el Front al-Nusra i altres faccions integristes ha desplaçat prop de 220.000 refugiats cap a la regió autònoma del Kurdistan iraquià.

Optar per una tercera via i mantenir-se al marge de la lluita entre el règim i l’oposició ha permès a la regió conservar bona part de les infraestructures i, fins i tot, viure un boom de la construcció. Segons dades facilitades per Fahed Jankair, membre del consell local a Derik, “la construcció d’habitatges ha crescut entre un 60% i 80% des del juliol del 2012”, quan els kurds van aconseguir el control del seu territori.

Els kurds, però, estan fora del joc diplomàtic internacional. “No vam ser convidats [a la conferència de Ginebra] però tampoc hi hauríem assistit perquè la qüestió kurda no estava en l’agenda de les converses”, explica a l’ARA Salih Muslim, president del Partit de la Unió Democràtica (PYD). Ala conferència de Ginebra II, celebrada al gener, només hi van participar el règim de Baixar al-Assad i l’opositora Coalició Nacional Siriana.

Constitució i eleccions

La resposta de l’administració kurda va ser proclamar de manera oficial l’autonomia als cantons d’Afrin, Kobane i Cizire. Un comitè de 35 organitzacions i una assemblea de 28 membres han redactat una Constitució i s’han compromès a celebrar eleccions abans de quatre mesos.

“Som conscients que a la regió també hi viuen altres nacionalitats a més dels kurds, i per això hem declarat oficials la llengua kurda, l’àrab i l’arameu, parlat pels assiris cristians”, destaca Muslim. Per mantenir la convivència i evitar conflictes ètnics i religiosos, l’autogovern kurd ha establert quotes electorals per a les diferents nacionalitats i confessions i també una representació equitativa d’homes i dones a l’administració.

“El nostre model democràtic és la prova més clara que la solució a la guerra és sobre el terreny i no a Ginebra. Nosaltres només som el 15% de la població, però sens dubte l’aplicació del nostre model podria ser beneficiosa per a Síria i, fins i tot, per al Pròxim Orient”, remarca el president del PYD. Salih Muslim també destaca que “la Constitució adoptada a la zona kurda és la més progressista de la regió i cal un canvi radical de mentalitat per instaurar-la”.

El Partit de la Unió Democràtica, la branca siriana del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), lidera el procés, i en alguns moments ha topat amb el president del Kurdistan iraquià, Massud Barzani. Fred Abrahams adverteix que “el PYD té el repte de convertir un projecte de partit únic en un govern que representi a tothom”.

stats